„Ziđin“ najavljuje ulaganje od blizu četiri milijarde dolara u razvoj Borskih rudnika

Kineski vlasnik ima ambiciozne planove za rudnike u Boru i Majdanpeku, jer već do kraja decenije planiraju da udvostruče proizvodnju. A to moraju pratiti veće investicije.

Za to je, kažu, neophodno ispuniti tri uslova. Jačati infrastrukturu, a pre svega energetsku infrastrukturu. Zatim, ubrzati dozvole za nabavku savremenih zelenih tehnologija. I ono što je najvažnije – jačati saradnju sa lokalnom zajednicom.

„Dve trećine rude se nalazi na dubini do 2.000 metara ispod zemlje. Neophodna su velika ulaganja i napredne tehnologije da ih otkopamo. Spremni smo da investiramo i uvereni smo da će za pet godina Borski rudnici biti prvi i najveći u Evropi i vodeći u svetu. Radimo na smanjenju emisije ugljen-dioksida u svim rudnicima i zato nam treba podrška vlade da ubrza dozvole za savremene rudarske ekološke tehnologije koje Srbija do sada nije imala u toj oblasti“, kaže Čen Đinhe, predsednik borda direktora „Ziđina“.

Na kopovima u Kini imaju već 70 odsto mehanizacije na struju.

Kažu sada gledaju koje su manjkavosti da bi ih unapredili pa takvu mehanizaciju najavljuju u svim svojim rudnicima i u rudnicima u Boru.

Za to je neophodna i energija iz obnovljivih izvora i zato je kažu dobro što su već pokrenuli realizaciju projekta gradnje solarne elektrane od 300 megavata.

(RTS)