Hamas: Napad na Rafu ključ razgovora; Izrael: Nema povlačenja ni posle oslobađanja talaca

Dok se čeka ishod razgovora o najnovijem predlogu o prekidu vatre i taocima, Izrael nastavlja akcije širom Pojasa Gaze. 

Izrael je navodno dao Hamasu rok od sedam dana da pristane na primirje, preteći da će u suprotnom započeti kopnenu ofanzivu na Rafu, gde se nalazi oko milion i po Palestinaca.

Reagovale su UN i upozorile da bi izraelski upad u Rafu ugrozio živote stotina hiljada stanovnika Gaze i da bi bio neverovatan udarac za humanitarne operacije u celoj enklavi.

Najmanje 34.622 Palestinca su ubijena, a 77.867 je povređeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelska vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni napali položaje i infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu, odgovarajući na granatiranje severnog Izraela koje izvodi ta organizacija.

Oglasili su se i Huti, zapretili su da će napade na brodove koji plove za Izrael proširiti i na Sredozemno more, nakon višemesečnih napada na brodove u Crvenom moru. 

Propalestinski studentski protesti nastavljeni su u SAD i na evropskim univerzitetima – u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

(RTS)