Parlament odobrio – prestonica Indonezije seli se u džunglu

Parlament Indonezije ozvaničio je nameru te zemlje da prestonicu preseli u Nusantaru, na ostrvu Borneo.

Kako javlja Rojters, poslanici su danas dodelili poseban status prestonici Džakarti, tako da ostane ekonomski centar zemlje.

Indonezija već neko vreme najavljuje da će glavni grad države iz prenaseljene Džakarte, čija je nadmorska visina sve niža, preseliti u Nusantaru, grad vredan 32 milijarde dolara koji se gradi u džunglama istočnog Kalimantana, indonežanskog dela ostrva Borneo.

Ova izgradnja je vodeći projekat odlazećeg predsednika Džoka Vidoda, koji je obećao bolju raspodelu bogatstva i razvoja širom arhipelaga, a ne samo na ostrvu Javi.

Ministar unutrašnjih poslova Tito Karnavian rekao je nakon rasprave u parlamentu da bi Džakartu ipak trebalo i dalje razvijati kako bi se takmičila s drugim „gradovima svetske klase“, nakon što se sedište vlade preseli u Nusantaru.

Prema sadašnjim propisima, Džakarta će ostati glavni grad Indonezije dok predsednik ne izda dekret kojim se Nusantara službeno imenuje novim glavnim gradom, što se planira ove godine.

Očekuje se da će vlada ove 17. avgusta održati zvaničnu proslavu Dana nezavisnosti u Nusantari, a preseljenje hiljade državnih službenika planirano je do kraja ove godine.

(RTS)