Novi izraelski napadi na izbeglički kamp Džabalija; Zvaničnik Hezbolaha ubijen u napadu drona u južnom Libanu

Palestinski premijer Muhamed Mustafa formirao je novu vladu u kojoj će biti i ministar spoljnih poslova, a trenutni prekid vatre i izraelsko povlačenje iz Gaze ostaje glavni prioritet, prenosi palestinska novinska agencija VAFA.

Mustafa, saveznik predsednika PA Mahmuda Abasa, imenovan je ovog meseca za premijera sa mandatom da pomogne reformu Palestinske vlasti, koja ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju kontroliše Izrael.

Sirijska državna novinska agencija SANA, pozivajući se na vojni izvor, javlja  da su izraelski avioni gađali stambenu zgradu u oblasti Damaska. IDF nije komentarisao ove navode.

Izraelska vojska je saopštila da je uništen veliki deo Hamasovog tunela, dugog 2,5 kilometra, koji je bio deo podzemne mreže koja je povezivala severnu i južnu Gazu. 

Viši komandant Hamasa Raad Tabet eliminisan je od strane izraelskih komandosa u bolnici Šifa u Gazi, saopštila je izraelska vojska.

„Tabet je bio zadužen u Hamasu za regrutovanje i snabdevanje i smatra se među prvih 10 rangiranih komandanata Hamasa“, tvrde u IDF-u.

Turska, Maroko, Jordan i Egipat su destinacije koje izraelski građani treva da „izbegavaju“, rekao je zvaničnik izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost koje je izdao upozorenje o putovanju u te četiri zemlje. Upozorenje za Egipat uključuje Sinajsko poluostrvo, popularno odredište za odmor Izraelaca koji putuju tokom Pashe. 

Zvaničnik je takođe upozorio Izraelce koji putuju u Švedsku u maju na takmičenje za pesmu Evrovizije 2024. da prikriju svoj identitet.

(RTS)