Samaras: Izveštaj Dore Bakojani ne predstavlja Grčku

“Nečuvene stvari koje su se nedavno desile vezano za Kosovo ne predstavljaju Grčku i helenizam“, rekao je Antonis Samaras.

Dodao je da bi Grčka pre trebalo da se bavi obeležavanjem 50. godišnjice turske invazije na Kipar, umesto, kako je rekao, “uvlačenjem helenizma u opasne puteve, kao sa rezolucijom o Kosovu“.

Prema njegovim rečima, Grčka bi trebalo da se bavi internalizacijom pitanja “kiparske tragedije“.

Tovima prenosi da se Bakojani nakon predstavljanja svog izveštaja o tzv. Kosovu suočila sa nizom kritika, čak i napada grčkih političara, i dodaje da su se kabineti premijera Kirijakosa Micotakisa i ministra spoljnih poslova Jorgosa Gerapetrita jasno ogradili od njenog izveštaja.

Bakojani je za grčke medije izjavila da za Kipar nije stvoren presedan usvajanjem njene preporuke u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o tzv. Kosovu, uz ocenu da su Kipar i tzv. Kosovo dva različita pitanja i da se ni na koji način ne mogu povezivati.

Gerapetrit je ranije ove sedmice poručio da će se Grčka uzdržati od glasanja u Komitetu ministara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope sledećeg meseca i da neće podržati zahtev za pristupanje tzv. Kosova toj organizaciji.

(RTS)