Špansko finale fajnal-fora Lige šampiona u Beogradu

Član lige Endese zna kako se u ovom takmičenju dolazi do završnice.

Dvostruki prvak Fiba lige šampiona plasirao se u svoje treće finale u ovom takmičenju. Otišlo su korak iznad u odnosu na prošlosezonski poraz u polufinalu od Hapoel Jerusalima.

Prvi meč fajnal-fora u Beogradu bio je vrlo zanimljiv, što zbog terena od LED ekrana, što zbog dešavanja na njemu.

Sastav Peristerija, koji sa klupe vodi legendarni Vasilis Spanulis, imao je blagu prednost tokom prvog poluvremena. Tenerife su mnogo bolje zaigrale u trećoj i naročito četvrtoj deoonici, kad su na četiri minuta do kraja stigli do prednost od 12 poena razlike. Neodustajanje svojstveno Spanulisu u igračkim danima prenelo se i na igrače Peristerija, koji su se vratili na tek dva poena minusa u poslednjem minutu.

Najvažniji potez u završnici bio je ofanzivni skok i koš Đoana Sastrea za prednost Tenerifa 95:90 na 17 sekundi do kraja. Usledio je brzi faul nad Džermejnom Lavom i njegovo polovično izvođenje penala za održavanje prednost španskog sastava od dva poseda.

Pobednički sastav su nosila isključivo tri igrača. Doskorašnji član Panatinaikosa Kajl Gaj je ubacio 34 poena od čega šest trojki. Marselinjo Uertas je sa 41 godinom upisao 27 poena, devet skokova i sedam asistencija, dok je Giorgi Šermadini stao na 21 poenu sa 7/8 za dva.

Ilajdža Mitru-Long je bio najefikasniji kod Peristerija sa 18 poena. Džo Regland ga je pratio sa 14 poena, dok je srpski košarkaš Nemanja Dangubić ubacio 13 poena. 

Unikaha prvo bila „lovac“, pa „odbegli plen“

Mursija je bolje otvorila duel, stekavši dvocifrenu prednost 26:15 u prvoj deonici. Unikaha je potom pojačala defanzivu i primila 14, pa 15 poena u anredna dva perioda.

Tokom treće deonice tim im Malage čini seriju od 11 poena za preokret i dolazak do prve prednosti na meču. U samom finišu je Unikaha bila ta koja se našla u „nebranom grožđu“, jer je ispustila prednost od 10 razlike. Igrači Mursije su stigli do zaostatka od 72:71. Uzastopne trojke su povratile prednost Unikahi i faktički donele pobedu.

Tajson Karter sa 14 poena je predvodio Unikahu, a Marko Todorović Mursiju sa 18 poena.

Finale Tenerife-Unikaha igra se u nedelju od 20.00, a prethodno i susret za treće mesto između Mursije i Peristerija.

(RTS)