Lavrov: Cilj Rezolucije o Srebrenici u UN je da se Srbi slome

U intervjuu za banjalučku ATV, šef diplomatije Rusije istakao je da se još nastoji ostvarenje cilja da se Srbi slome.

„Pre deset godina pokušali su da takvu rezoluciju donesu na Savetu bezbednosti UN. Mi smo uložili veto. Nemoguće je objasniti čime se Evropljani rukovode dok guraju tu ideju, osim tome da su Srbi previše svojeglavi“, rekao je Lavrov.

Kako je ocenio, Srbi se „previše samostalno ponašaju“ pošto neće da uvedu sankcije Rusiji i neće da priznaju nezavisnost tzv. države Kosovo i ne žele da ono postane član međunarodnih organizacija.

“Za Zapad to je faktički ulitmatum Beogradu“, naveo je Lavrov i istakao da se kao najveći negativac u BiH prikazuje Milorad Dodik, koji navodno ruši Dejtonski sporazum.

“On je jedini koji se sa svojim timom bori u BiH za dejtonske principe“, naglasio je šef ruske diplomatije.

Govoreći o Kristijanu Šmitu, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, Lavrov je rekao da Šmit pokušava da “igra sa političkim snagama srednjobosanskih Hrvata“, dodajući da i oni imaju svoje viđenje kako će braniti identitet i principe Dejtonskog sporazuma o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.

“Sve je to tužno. To rade ljudi koji s vremena na vreme optužuju nas i druge zemlje za kršenje Povelje UN, za kršenje rezolucija Saveta bezbednosti. A to što oni sada guraju u svojstvu dnevne agende za BiH jeste direktno potkopavanje rezolucije Saveta bezbednosti UN“, dodao je Lavrov.

„Sramno je da ‘teritorija potpunog bezakonja’ dobije zeleno svetlo u PSSE“

Lavrov je kao sramno to što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope dala zeleno svetlo da Priština bude primljena u punopravno članstvo Saveta Evrope.

Lavrov je istakao da je svima poznata činjenica da je tzv. država Kosovo „teritroija potupnog bezakonja“ i ukazao na to da ga Zapad naziva “svetionikom demokratije“.

“Tamo nikada nije bilo nikakve demokratije, to je teritorija organizovanog kriminala, teritorije etničkog čišćenja Srba“, rekao je Lavrov.

Smatra da su priznavanje tzv. Kosova i uvođenje sankcija Rusiji uslovi Brisela Srbiji ako želi da postane članica Evropske unije.

“Brisel potpuno ignoriše prijateljstvo dva naroda i zajedničke bitke za slobodu, nezavisnost, pravoslavlje i Slovene, to Zapad ne interesuje. Zapravo, rekao bih, interesuje ih, ali s negativnim predznakom, i zbog toga smatraju da sve to treba uništiti“, zaključio je Lavrov.

(RTS)