Valjevo: Kako do stalne fizioterapije za obolele od MS-a

Valjevki Milici Mišković multipla skleroza ustanovljena je u 14. godini. Bila je i nepokretna, ali odgovarajuća terapija i redovno vežbanje poboljšali su njeno stanje.

„Da platim svog ličnog trenera ne mogu, jer je jako skup. Pa, onda se sećam nekih vežbi koje su mi pokazivali u banji i koje su mi pokazivali fizioterapeuti ovde i onda ih ja kombinujem sama”, kaže Milica.

Kontinuirani rad sa fizioterapeutima neophodni su obolelima od MS-a. Ali retko ko lično to može da priušti, većinom su u invalidskoj penziji.

Ognjen Vuletić, fizioterapeut ističe: „Individualni rad je to, zaista velika cena je u pitanju, a preko potrebno je. Pored svih njihovih terapija treba da se promeni život iz korena, navike, ishrana, trening, vežbice, kontinuiran rad“.

Oboleli od MS-a koji nisu imali adakvetno lečenje i tretmane vezani su za invalidska kolica. O Vesni Lukić od 2008. godine brinu roditelji.

“Ona ne može da se kreće sama. Moramo mi sa njom da radimo i jedno, i drugo”, kaže Mitar Novaković, iz Valjeva.

Udruženje obolelih od MS-a u Kolubarskom okrugu godinama preko projekata za članove obezbeđuje usluge fizioterapeuta. Grad Valjevo finansira tako udruženja osoba sa invaliditetom, pa postoji diskontinuitet od nekoliko meseci godišnje od raspisivanja konkursa do realizovanja projekta.

“Imamo ta neka obećanja da dobijemo prostor koji bi opremili sa tim fizioterapeutskim spravama, gde bi mogli da angažujemo i fozioterapeuta da radi sa osobama sa MS-om. Tu bi bilo grupno vežbanje, a za teže pokretne i nepokretne, koji ne mogu da prisustvuju tome, imali bi uslugu fizioterapeuta u kućnim uslovima” ističe Dejan Drajić, predsednik Udruženja obolelih od MS-a KO.

Bez obzira na velike razlike u kliničkim slikama u Valjevu oboleli imaju podršku Službe polivalentne patronaže. Posećuje ih, uzima uzorke za laboratorijske analize i sa empatijom razgovara sa članovima porodicama.

Vesna Pavlović, glavna sestra Službe polivalentne naglašava: „Podelimo njihovo zdravstveno stanje i potrebe sa, dakle, izabranim lekarom i ostalim institucijama koje ne moraju, po pravilu, pripadati zdravstvenom sektoru, kako bi se ti problemi ili faktori rizika otklonili ili umanjili.“

U Gradskoj upravi u Valjevu pripremaju se za analizu projekata i raspodelu novca za udruženja osoba sa invaliditetom, što je za ovu godinu ukupno oko 5,5 miliona dinara. Izjave medijima ne daju dok ne obave posao, u maju ili junu.

(RTS)