Patrijarh Porfirije na Cveti krstio tridesetoro dece u Hramu Svete Trojice

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, na praznik Cveti, Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svete Trojice u Ripnju i krstio tridesetoro dece.

Patrijarh je poručio da je važno da se vernici krste, ali da „nije dovoljno da smo samo kršteni“.

„Krštenje je početak duhovnog života, koji treba da se ogleda u našoj svakodnevici, u kojoj se borimo, trudimo da budemo vrlinski ljudi, da budemo čestiti ljudi, da budemo pravi, da budemo jednom rečju normalni ljudi. Mi se krštavamo, rađamo da bismo mogli pre svega da učestvujemo u svemu onome što je život Crkve, koji ima svoj vrhunac u svetoj liturgiji u svetoj tajni pričešća. A da bismo mogli da se pričešćujemo mirne savesti podrazumeva se trud koji uključuje u sebe i post i molitvu, ali i, s obzirom na to da smo slabi i nemoćni ljudi pa grešimo i padamo, podrazumeva onda i pokajanje i ispovest“, rekao je Porfirije, prenosi TV Hram.

Poručio je da je Gospod svakome onome ko je postao član Crkve dao jednake šanse i mogućnosti.

Događaj koji se pamti

Među osnovcima koji su danas kršteni su i Iva i Anja Ćulibrk. Za njih je to bilo iskustvo koje će dugo pamtiti.

“Bilo je jako lepo, svi smo na okupu, pamtiću ovo dugo, jako zanimljivo iskustvo“, rekla je Iva.

Na Anju je najveći utisak ostavilo potapanje. “Zanimljivo je bilo potapanje, celo, to je nešto što ću pamtiti. Retko se dešava ovako nešto, i baš mi znači, nisam ovo nikad doživela ni videla, pa mi znači“, rekla je Anja.

Za njihovu majku Ivanu je velika čast što je ćerke krstio patrijarh Porfirije.

“Ukazala se velika prilika, ne znam kad bismo imali priliku da ih lično patrijarh Porfirije krsti. Svi smo bili oduševljeni da kada smo dobili vest da će on lično doći, zahvalni smo i radosni“, istakla je Ivana Ćulibrk.

Crkva pokazala vezanost sa narodom

Predsednik Crkvenog odbora Hrama Svete Trojice u Ripnju Predrag Avramović poručio je da su otvorili vrata za svu decu koja su bila voljna danas da se krste.

“Crkva zauzima važno mesto i u našoj tradiciji i u Ripanjskoj istoriji, i ovo je neki svečani čin kojim je crkva pokazala vezanost sa našim narodom i našim mestom, otvorili smo naša vrata za svu decu koja su bila voljna da danas obave svečani i jedan od najvažnijih činova u hrišćanskom svetu“, naveo je Predrag Avramović.

(RTS)