Drugi avion sa pomoći iz Srbije za Gazu sleteo u Egipat

Avion sa humanitarnom pomoći, koji je Srbija uputila stanovništvu u Palestini zbog kritične situacije u Pojasu Gaze, sadrži hranu, vodu, medicinsku opremu i šatore za smeštaj porodica.

U ime Vlade RS, avion na aerodromu „Nikola Tesla“ ispratio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

„Obaveza Vlade Republike Srbije, obaveza našeg naroda je da pokažemo solidarnost, da pokažemo pažnju, da kada vidimo da je u određenom delu sveta, konkretno u Pojasu Gaze ovako loša humanitarna situacija pokažemo i da se solidarišemo i ja mislim da je ovo više nego konkretna pomoć koja će značiti tim ljudima“, poručio je Momirović.

Avion sa 52 tone humanitarne pomoći upućen je i juče u Palestinu. 

Ostatak robe će biti transportovan i brodom.

Ambasador Srbije u Kairu Miroslav Šestović rekao je ranije danas za RTS da se još uvek ne zna kada će pomoć biti dostavljena stanovnicima Pojasa Gaze, jer je prelaz Rafa na granici sa Egiptom zatvoren nakon što ga je zauzela izraelska vojska.

Prema njegovim rečima, oko 7.000 kamiona čeka na severnom Sinaju da isporuči pomoć Pojasu Gaze.

Vlada Srbije usvojila je juče zaključak kojim se državi Palestini upućuje humanitarna pomoć u robi, kao vid pomoć ugroženom stanovništvu usled kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

(RTS)