Kako će izgledati nova zgrada Hitne pomoći – RTS obišao gradilište

I poslednji zid zgrade Hitne pomoći, u kojoj se nalazila garaža, srušen je, a teške mašine drobe betonske blokove i sitne armaturu. Pošto se ukloni šut, počinje izgradnja bloka A.

U tom objektu će se nalaziti garaža za 33 vozila i radionica, a na drugi i treći sprat iz stare zgrade će se preseliti kol centar sa većim brojem lekara, centar za edukaciju i administracija.

Taj objekat će se prostirati na 9.000 kvadratnih metara. Druga dva objekta od 3.000 kvadratnih metara neće se rušiti. Posle rekonstrukcije, biće energetski efikasni, a na krovu će biti postavljeni i solarni paneli. 

„U rekonstuisanom bloku B koji će biti isključivo u funkciji zdravstvene operative, biće napravljene sobe gde će ekipe čekati pozive za intervenciju, gornji spart isključivo u funkciji lekarskih ekipa. Pedijatrija je u prizemlju, pored nje ambulanta za odrasle, apoteka i sa suprotne strane ekonomat, prostorija za odlaganje infektivnog otpada“, kaže Milan Neđić, načelnik tehničke službe Zavoda za urgentnu medicinu Beograd.

Radovi u tri faze, rok za završetak 25 meseci

Planirano je da se dogradnja i rekonstrukcija Zavoda za urgentnu medicinu izvodi u tri faze, a radovi treba da budu završeni za 25 meseci.

Zbog radova, posao je morao da se reorganizuje, ali na terenu je isti broj ekipa Hitne pomoći kao i pre početka radova.

„Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj imamo ugovor, Sekretarijat za investicije Grada Beograda sprovodi taj postupak, imamo izvođače, nadzor, u narednim danima kreću i radovi, dobićemo najsavremeniji zdravstveni objekat hitne pomoći koji će biti dodatno povezan sa auto-putem, imaćemo i dodatne kapacitete u odnosu na ono što imamo danas“, rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

Posle 10 godina, ideja o izgradnji nove zgrade i modernizaciji najvažnije medicinske ustanove, počela je da se ostvaruje.

Uslovi za rad lekarskih timova biće bolji, a vozila će na teren izlaziti na četiri izlaza i dalje putem koji nije namenjen privatnim vozilima, iako ga građani, kad je gužva, često koriste kao prečicu. Čak i sada kada je zbog radova zatvoren.

(RTS)