Taorska vrela – jedinstvena prirodna lepota

Taorska vrela svakog ljubitelja netaknute prirode ostavljaju bez daha. Ovaj spomenik prirode na valjevskom masivu Povlena, najlepši je u proleće, kada privlači i najviše turista.

„Išli smo dosta po Srbiji, ima dosta prirodnih lepota, ali ovo je baš jedinstveno“, kaže Aca Jelenić iz Beograda.

Na Taorskim vrelima se može uživati i u ambijentu obnovljene vodenice. Nekada ih je ovde bilo 12, čiji ostaci su još vidljivi na vrelima

„Otkako smo malo se pokrenuli ovo naše udruženje,dosta je krenulo i Taorska vrela su sve posećenija svake godine i radimo na tome“, navodi Milan Jovanović, predsednik Uduženja za zaštitu Taorskih vrela.

„Taorska vrela su jedni od najlepših vrela i vodopada Srbije, pored Sopotnice i vodopada Stare planine Taori su izuzetno lepi. Mislim da ljudi nisu svesni da je to tako blizu da je u Srbiji i da bez problema mogu da posete i da jednostavno dožive na jedan dan ili na više dana, da prespavaju u nekom seoskom domaćinstvu“, kaže Života Lazarević, vodič PD Avala iz Beograda.

Turisti se vraćaju Taorskim vrelima i prirodnim lepotama ovog dela Srbije. Uz ljubazne domaćine u Donjem Taoru u dva domaćinstva, koja se bave turizmom, sve je više i onih koji kupuju imanja i grade smeštajne kapacitete na obroncima Povlena.

„Kažu da im je lepo, prošle godine su bili Rusi, vratili su se ponovo.Vraćaju se. Hrana zadovoljni, sve domaće, kažu samo put i sve ostalo je odlično“, navodi Slavica Jovanović iz sela Donji Taor kod Valjeva.

„Videli vrelo, videli mnogo ruševine, videli Taor, Povlen, Veliki Povlen, Mali Povlen, videli izvor Skrapeža, ljepa, ljepa, sve je ljepa“, kaže gost iz Rusije.Slapove Taorskih vrela mnogi pamte sa naslovnih strana turističkih časopisa. Ovo remek delo prirode zaslužuje mnogo više pažnje i veći značaj na turističkoj mapi Srbije. Ko jednom poseti ovu lepotu prirode, ni lošiji makadamski put ga ne sprečava da ponovo doživi Povlen i neponovljiva Taorska vrela.

(RTS)