Na sastanku u Skupštini dogovoreno formiranje Radne grupe za unapređenje izbornog procesa

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić održala je još jedan sastanak sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i organizacijama civilnog društva, na kojem je postignuta saglasnost u vezi sa formiranjem Radne grupe za unapređenje izbornog procesa, odnosno ispunjenjem preporuka ODIHR-a. 

Na zahtev poslanika opozicije, tom radnom grupom predsedavaće predstavnici civilnog društva i njeno obrazovanje dogovoreno je za ponedeljak, 29. april, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Na sastanku, koji je trajao blizu dva sata, pored obrazovanja radnih tela za unapređenje izbornog procesa, bilo je reči i o uvidu, kontroli i reviziji biračkog spiska.

Sednica nadležnog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo je sazvana za ponedeljak u 12 časova.

Bez saglasnosti oko Radne grupe za kontrolu i reviziju biračkog spiska

Kada je reč o Radnoj grupi za uvid, reviziju i kontrolu biračkog spiska, o njenom obrazovanju nije postignuta suglasnost.

Poslanici vladajuće većine predložili su, kako se navodi, zarad efikasnosti, formiranje radnog tela, koje bi moglo odmah da počne sa radom.

Na izričit zahtev narodnih poslanika iz redova opozicije i predstavnika organizacija civilnog društva, taj predlog nije prihvaćen.

Predsednica Narodne skupštine je, nakon duže rasprave, prihvatila predlog opozicije i organizacija civilnog društva za obrazovanje komisije od strane Narodne skupštine, uz prethodne izmene i dopune odgovarajućih zakona.

Ko je sve prisustvovao sastanku

Sastanku su prisustvovali predstavnici poslaničkih grupa Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije, Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Zeleno – levi front, Ne davimo Beograd, Mi – Glas iz naroda, PUPS – solidarnost i pravda, Socijaldemokratska partija Srbije, PS-NSS-USS-RS, Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija, Ekološki ustanak, kao i predstavnici organizacija civilnog društva CRTA, Transparentnost Srbija i Cesid.

Predsednica parlamenta je prethodno, na sednici Skupštine, ukazala da su se usvajanjem izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima stekli uslovi za raspisivanje izbora u 66 jedinica lokalne samouprave za 2. jun, za kada su raspisani i izbori za odbornike za Skupštinu grada Beograda. 

(RTS)