Šta je u ljubavnoj priči Čučuk Stane i Xajduk Veljka istorija, a šta legenda

Čučuk Stana srela je Veljka u Poreču, današnji Donji Milanovac, jer su joj Veljkovi bećari oteli devojačku spremu. Kažu da je ljubav buknula na prvi pogled i ona će docnije postati zakonita supruga velikog junaka, iako je već bio oženjen Marijom za koju se pričalo da ne podržava Veljkovu hajdučiju i njegove bećare.

„Čučuk Stanu je jako zavoleo zbog njenih karakternih osobina i ona mu je bila jako približna, čak su zajedno učestvovali u bojevima, prihvatila je to što je hajduk i podržavala je sve to”, objašnjava Vesna Nikolić iz Muzeja Krajine, Negotin.

Za venčanje sa Stanom, zapisano je, platio je vladici hiljadu groša za pristanak, a pisarima tri puta po hiljadu groša da upišu i obave venčanje. Nevesta je, kažu, imala 15 godina, ali je već pokazivala da je drugačija od većine žena u tadašnjoj Srbiji. Bila je pismena i govorila je nekoliko jezika, pa se smatra da je i prva žena diplomata.

„Možemo da kažemo da je to jedna vredna devojka, sposobna mlada žena, ona se pobunila. U to vreme nije se smelo govoriti, tako otvoreno, pred roditeljima, pred muškarcima, prosto se znalo mesto žene”, ističe Emilija Petrović, etnolog i antropolog Muzeja Krajine.

U Zaječarskom teatru, lik Čučuk Stane u istoimenoj monodrami oživela je glumica Nataša Petrović.

„Ona je bila kao dečak kad je bila mala zato su je tako i prozvali, Čučuk Stana, kaćuk Stana, mala Stana ili dečak Stana. Ja mislim da je to bila njena fasada, a da je ona bila jako emotivna osoba, kao što sam negde i ja, ali nije pokazivala to. Baš kao što je Željko Hubač napisao u tekstu, nisam dala da mi polome snagu”, navodi Nataša Petrović, glumica zaječarskog pozorišta „Zoran Radmilović”.

Priča se da je Stanu krasila izvanredna lepota, a ona se o svom izgledu brinula koristeći bilje. Usne je činila jedrijim uz pomoć ljutih papričica.

„Da li se ona štipkala da bude rumena ili se umivala raznim biljem da joj lice bude čisto, mogla je da koristi cvetove, latice ruže ili papričice ili je garavila obrve, da njeno lice bude savršeno”, naglašava Emilija Petrović.

Posle Veljkove pogibije, Stana se udala za grčkog heteristu Jorgaća i izrodila troje dece. Nikad se nije vratila u Srbiju, iako je to žarko želela. Sahranjena je u Atini 1849. godine.

(RTS)


Ostavite komentar