Kancelarija za KiM: Napadi na Srbe posledica antisrpske politike režima Aljbina Kurtija

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, zabeležen je 500. etnički motivisani incident od dolaska Kurtija na vlast.

„Srbi se svakodnevno susreću sa nemogućim uslovima za život na prostoru Kosova i Metohije, a o tome svedoči i podatak da je zabeležen 500. etnički motivisani incident od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, a svi oni su direktna posledica antisrpske politike koju sprovodi njegov režim iz Prištine“, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako se dodaje, pre dve noći grupa Albanaca napala je dvadesetogodišnjeg Petra Kostića na parkingu u Severnoj Mitrovici, opljačkala ga i mučki pretukla, čime su, navodi se, zaokružili alarmantni niz etničkih incidenata prema Srbima.

Sve Kurtijeve političke odluke, dodaje se, donete su samo da zagorčaju život Srbima na KiM.

„Zapaljiva retorika podstiče nasilje i incidente na terenu, od napada na Srbe, objekte SPC, srpsku imovinu… Čineći, sa jedne strane institucionalno nasilje prema Srbima, i sa druge strane podgrevajući nacionalnu netrpeljivost koja dovodi do ovakvih i sličnih fizičkih napada kojih je bilo u velikom broju u prethodne tri godine, režim u Prištini želi da sprovede novo etničko čišćenje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta“, dodaje se u saopštenju. 

Ističe se da će Beograd uprkos svim izazovima nastaviti da sprovodi politiku mira, ali istrajno i uporno tražiti da se svaki pojedinačan incident rasvetli i da počinioci budu procesuirani i adekvatno kažnjeni.

„Samo tako se Srbima mogu omogućiti elementarni uslovi za miran i slobodan život na prostoru Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju

(RTS)