Sulejman Seljimi oslobođen optužbi za ratne zločine

Presudom se navodi da su optuženi Seljimi i Demaku oslobođeni optužbe jer nije dokazano da su počinili krivično delo za koje se terete, prenose mediji na albanskom.

U optužnici se navodi “da su, kršeći zajednički član 3 i član 4 Dopunskog protokola II i sva pravila međunarodnog prava koja su bila na snazi u vreme unutrašnjeg oružanog sukoba na Kosovu, okrivljeni u svojstvu pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), u saizvršilaštvu, narušili telesni integritet i zdravlje lica iz mitrovačkog naselja Šipolj, zatočenog u pritvorskom centru Likovcu, pretukavši ga više puta, neutvrđenog dana u avgustu ili septembru 1998. godine”.

Prema presudi, sudsko veće je ocenilo da iz iskaza jednog svedoka nije dokazano koja je osoba nanela štetu licu koje je navodno bilo zatočeno u Likovcu.

Veće je ocenilo da svedočenje samo jednog svedoka nije dovoljno da ispuni standard dokazivanja za ratne zločine i da je presuda zasnovana na lokalnim standardima.

Inače, Osnovni sud u Mitrovici je u maju 2015. proglasio Suljejmana Seljimija proglasilo krivim i osudio ga na osam godina zatvora zbog zlostavljanja logoraša u selu Likovac tokom rata. Uz Seljimija, na po sedam godina zatvora osuđeni su Isni Tači i Jahir i Zećir Demaku, dok je Nedžat Demaku osuđen na tri godine zatvora.

U septembru 2016. godine, Apelacioni sud je, odlučujući po pritužbama optuženih, doneo presudu kojom je u velikoj meri potvrđene kazne koje je izrekao Sud u Mitrovici.

Međutim, Apelacioni sud je Suljejmanu Seljimiju smanjio kaznu na godinu dana zatvora.

Vrhovni sud je u julu 2017. godine odbio zahteve za zaštitu zakonitosti osuđenih, međutim, Ustavni sud je u junu 2018. godine vratio predmet Vrhovnom sudu na preispitivanje.

A Vrhovni sud je još jednom odlučio da odbije zahteve za zaštitu zakonitosti koje su izneli branioci osuđenih.

(RTS)