Milivojević: Rezolucija o Srebrenici ne bi bila tema da nije rata na Bliskom istoku

Koji su dometi sastanaka u Ujedinjenim nacijama, može li delegacija Srbije da učvrsti poziciju države za buduće teme, ako već ne može da promeni ishod glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Hoće li biti iznenađenja na majskom glasanju Komiteta ministara Saveta Evrope o prijemu Prištine u tu organizaciju?

Iako je unapred poznat ishod glasanja o predloženoj rezoluciji o Srebrenici, diplomata Zoran Milivojević kaže da diplomatske aktivnosti delegacije Srbije u Njujorku su izraz jednog otpora koga i država Srbija i Republika Srpska i srpski narod sada koristi.

„Pokušaj je da se Srpski narod u budućnosti diskvalifikuje kada imate u vidu odredbe ove rezolucije i ono što se planira za ubuduće. Sa druge strane, bez obzira kakav rezultat glasanja bude, ova pre svega politička akcija, daje efekat“, kaže Milivojević.

Prema njegovim relima, sama činjenica da će doći do podele u Generalnoj skupštini UN i činjenice da će biti i glasova protiv i da će biti uzdržanih je ozbiljan efekat i jedna vrsta pobede.

„Drugo, ovo je ulaganje u budućnost. Mi smo sa ovim nastupom u Ujedinjenim nacijama ostvarili kontakte sa nizom zemalja u svetu. Naša ciljna grupa su tri četvrtine čovečanstva koje imaju razumevanja za našu poziciju i za naše stavove“, kaže Milivojević.

Istakao je da se tako stvara jedno uporište za budućnost u onim strukturama i onim delovima sveta gde imaju razumevanja i gde je naš državni i nacionalni interes više zastupljen nego na kolektivnom zapadu.

Ukazao je da ova rezolucija direktno dovodi u pitanje normalno funkcionisanje BiH i dovodi u pitanje odnose između tri konstitutivna naroda i funkcionisanje njenih institucija na federalnom nivou.

Na pitanje da li bismo imali na dnevnom redu Generalne skupštine rezoluciju o Srebrenici imajući da nema rata na Bliskom istoku, Milivojević misli da to ne bi bila tema.

„Ovde ima globalnih interesa, pokušaj da se amortizuju sve štetne posledice onoga što se događa u Gazi za zapadne zemlje koje podržavaju Izrael u ovom trenutku. Vi sad u Gazi u ovom trenutku imate daleko više elemenata genocida nego vezano za ovu temu koja je politički motivisana“, kaže Milivojević.

Napomenuo je da u ovom pitanju ima nemačkih konkretnih interesa, na ovaj način se relativizira ratni zločin i sve ono što je Nemačka činila u prošlom veku.

Prema njegovim rečima, kontakti u UN imaće uticaja i na pitanje KiM, koje će se uskoro naći na dnevnom redu Saveta Evrope

„Kad je reč o Kosovu i Metohiji to je nesumnjivo vezano za principe ujedinjenih nacija, za principe međunarodnog prava za rezoluciju 1244. To je sasvim sigurno i stvara se jedan mnogo širi globalni front u kome mi možemo da delujemo prema onome što nam kolektivni zapad želi da učini“, rekao je Milivojević.

Istakao je da se pitanje statuta rešava ipak u Ujedinjenim nacijama u Savetu bezbednosti kad – tad i da je diplomatski kontakti u UN zapravo ulaganje u budućnost.

(RTS)