Srbija dobila osam eksperata za suzbijanje zločina nad divljim životinjama

Obuka, kažu, obuhvata širok dijapazon veština, od poznavanja istrage u prirodi, labaratorijskih analiza i prave istražne obuke usmerene na policiju.

„Gde mi kao prirodnjaci možemo mnogo pomoći policiji da zajednički protumačimo neke situacije na osnovu položaja mrtve životinje, na osnovu broja životinja, njihove međusobne udaljenosti, vrste insekata koje se u njima nalaze, drugih okolnosti kao što su tipovi staništa kao što je žbunje, da li je put blizu i tako dalje, vodena površina, zatim zaista puno praktičnih detalja”, objašnjava Nikola Stojnić, iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

U Španiji, kao i u Srbiji, najčešći počinioci su nesavesni lovci i poljoprivrednici, pa je obuka podrazumevala iscenirana ispitivanja sa ovakvim profilima. Zločini se, kažu, pojavljuju u talasima, i njihovo ponavljanje najviše zavisi od istražnih reakcija nadležnih službi.

“Dva najlošija talasa su bila početkom 2018. godine i početkom prošle godine, znači 2022., kada je u tri, četiri slučaja, sve zajedno – i preko 50 različitih jedinki pronađeno mrtvih, gotovo sve otrovane”, dodaje Nikola Stojnić.

Najčešći uzrok trovanja su pesticidi poput Karbofurana i kreozana, koji su zabranjeni za upotrebu u Srbiji.

„U proteklom periodu, toksikološkim analizama dokazana su trovanja divljih životinja karbofuranom i to pre svega divljih mesojeda poput lisica i šakala, ali ubedljivo najveći broj slučajeva trovanja dokazan je kod zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta divljih ptica poput orlova krstaša, orlova belorepana, eja močvarica, orlova mišara i tako dalje“, ističe Biljana Đurđević, iz Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad.

Od 2000. godine, stradalo je na ovaj način više od 2000 ptica, među kojima su mnoge strogo zaštićene, dok su neke dovedene na ivicu istrebljenja, podatak je studije Društva za zaštitu ptica Srbije.

Kada je reč o krijumčarenju, 2001. godine napravljena je najveća zaplena divljih ptica poreklom iz Srbije, kada je na granici Italije i Slovenije u kamionu pronađeno više od 120.000 ptica, dok se sumnja da je u periodu od 1995. do 2001. godine iz Srbije prokrijumčareno više od dva miliona ptica.

Oni navode da je Srbiji neohodna međusektorska radna grupa za suzbijanje trovanja divljih vrsta, poput one u Andaluziji, koja je za 15 godina uspela da smanji broj trovanja za 80 odsto.

 

 

.

(RTS)