Sjenica – bogata istorija i dobri ljudi

Sjenica se prvi put u pisanim dokumentima spominje u 13. veku. Arheološka iskopavanja potvrđdjuju da je Sjenica bila naseljena još u vreme praistorije. Mnogi smatraju da je ime dobila po senu. Jer ono što leti krasi nepregledne pašnjake jesu bezbrojni stogovi sena.

Tokom istorije u Sjenici su živeli brojni narodi. Bila je značajan trgovački, administrativni i regionalni centar u doba Nemanjića ali i tokom turskih osvajanja Mehmeda Fatiha.

Oduvek je bila na putu. Rimljani su iz Dubrovnika putovali ka Solunu i Nišu, u doba Nemanjića putovalo se ka Carigradu, a za vreme vladavine Osmanlija, ovuda je vodio bosanski drum.

Tokom burne istorije prolazile su vojne sile i vladari uz velike migracije stanovništva. Narodi su se smenjivali, ali se opstanak uvek temeljio na stočarstvu i poljoprivredi. Sve do perioda nakon Drugog Svetskog rata. Izgrađene fabrike bile su stub razvoja Sjenice do 90-tih godina prošlog veka. Danas, uslovi života ponavljaju istoriju. Mnogi meštani vraćaju se tradicionalnim granama – poljoprivredi i stočarstvu ali šansu traže i u turističkim potencijalima.

“Sjenica je grad dobrih ljudi i gostoprimljivih domaćina. Po površini koja je veća od 1.000 kilometara kvadratnih, 11. je opštšina po veličini u Srbiji . Ona je multietnička sredina gde se poštuju tuđe kulture i vere, a čuvaju svoje. Tome u prilog preklapanje dva posta – ramazanski i vaskrsnji”, kaže Edis Muminović, rukovodilac Odeljenja za privredu u opštini Sjenica.

“Mi smo ovde muslimani i Srbi. Fino živimo, jedan drugom idemo. Šala, zgoda”, kaže jedan sugrađanin, a na pitanje čime se ponosi odgovara: „Pa, čime, ja mojim gradom i mojim narodom ovde Sjeničacima. To su super ljudi.”

“Ponosim se prošlošću, jer je prošlosti bilo mnogo bolje, mnogo lepše, čistije imalo omladine sada nema sve je otišlo trbuhom, a kruhom”, navodi drugi žitelj Sjenice.

Žitelji sjeničkog kraja nadaju se da će izgradnjom autoputa puta pešterska sela oživeti i zadržati mlade na svojim imanjima. Poljoprivredne subvencije koje daje država već su bile ozbiljan podstrek. Strucnjaci procenjuju da bi daljim ulaganjem u razvoj, Pešter mogla da prehrani gotovo ceo Balkan.

(RTS)