Novi Sad: Dan stočara na Poljoprivrednom sajmu

Uz nove državne pogodnosti, odgajivače mlečnih krava trenutno brine kako da obezbede kvalitetnu stočnu hranu, tako da im poslovanje bude ekonomično.

„Evo sad vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se seno suši, da se pokupi, pa je skočila cena koncentrata. Ako mogu da proizvedem i da ga uključim u hranu imam neku dobit. Ali ako bih sve kupovao, nema brate ništa“, navodi Slavomir Veličković, poljoprivrednik iz Golubovaca.

Odgajivači tovnih goveda u sistemu krava-tele su u nešto boljoj situaciji, jer su grla na slobodnoj ispaši.

„Zvanično je cena vrlo solidna. Tri evra za živu junad, to je cena, evo bili smo u Češkoj, vrlo je slična. Međutim, to je samo formalna cena, bikovi se uopšte ne traže“, kaže Adam Bugar, odgajivač tovnih junadi iz Ečke.

Savremena genetika na osnovu DNK analize korena dlake kod mlečnih ili tovnih goveda može da odredi 80 parametara na osnovu kojih se planira proizvodnja.

„Nema razloga da neko zadržava neka grla koja imaju u tom momentu i dobijemo povratne informacije kakav je potencijal genetski i da ta grla držimo naredne dve tri godine da bi tada shvatili da tu ima problema. Da li sa reprodukcijom, proizvodnjom ili bilo kakvim zdravstvenim problemima“, ističe Radivoj Ćosić, konsultant za mlečno govedarstvo.

Češka Republika je u protekle tri decenije unapredila stočarstvo tako da imaju reproduktivne centre gde se odgajaju najkvalitetnija grla, a svoja iskustva nude i Srbiji.

„To iskustvo selektivnih centara može doprineti da se i Srbija ugleda na to da preuzme iskustvo da napravi nešto slično na ovim prostorima, a za početak mi možemo da im pomognemo što se tiče kvalitetnog priplodnog materijala“, navodi Vladimir Vanja, iz Odeljenja za poljoprivredu ambasade Češke u Beogradu.

Da bi pomogli očuvanju stočnog fonda Ministarstvo poljoprivrede je za ovu godinu ukinulo minimalan broj grla ili količinu mleka neophodnu za premije i podsticaje. Produžen je i rok za podnošenje zahteva za podsticaj do 12. juna, kako bi svi mogli da prikupe neophodnu dokumentaciju.

(RTS)