Na svetskoj olimpijadi znanja i gimnazijalci iz Kruševca

 

Rezultati sa 30-ak takmičenja tokom školovanja u gimnaziji, obezbedili su mesto na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, Vukanu Božoviću, đaku generacije. Ljubav prema matematici, neguje od malena, dok se za književnost, zainteresovao tek u srednjoj školi.

„Dela koja su se radila u srednjoj školi su mi bila zanimljivija. Kada je profesorka predložila da idem na takmičenje video sam da je zapravo takmičenje lakše nego što sam očekivao. A što se tiče matematike i u slobodno vreme izučavam posebno teoriju brojeva. Pokušavao sam nekoliko godina, da dođem do nekog otkrića, mislim i to možda zvuči onako suludo. Nije. Ima vremena“, ističe Vukan Božović, đak generacije Kruševačke Gimnazije.

Za Tadiju školska godina nije završena. Predstoje mu pripreme za tri najveća takmičenja koja se održavaju tokom leta. Evropsko prvenstvo u Nemačkoj i Svetsku Olimpijadu u Japanu iz fizike, kao i za Svetsku Olimpijadu u Poljskoj iz astronomije i astrofizike.

Tadija Jelesijević, učenik 3. godine računarskog smera naglašava: „Ja se interesujem za naučno istraživački rad i polaznik sam istraživačke stanice Petnica već nekoliko godina. Tamo sam polaznik na seminaru fizike i trenutno radim na svom projektu koji se nadam da će biti uspešan”. Dodaje: „Ja se bavim ispitivanjem generisanja toplote makroinfluidima kao terapija kancerogenih oboljenja hipertermijom. To može da bude jedan vrlo inovativan način terapije kancerogenih oboljenja u budućnosti. Upisaću studije fizike, najverovatnije u inostranstvu, najverovatnije u Americi na nekom od njihovih Univerziteta”.

“Naši učenici su vredni momci i tu za njih nije kraj što se tiče rada i takmičenja. Za njih su ovo tek otvorena vrata za dalje i buduće uspehe. A mi smo tu da se potrudimo da im pružimo svu moguću podršku i vetar u leđa”, navodi Biljana Dačić, direktorka Kruševačke Gimnazije.

Uz Tadiju, kao deo državnog petočlanog tima, u Poljsku, na Olimpijadu putuje i maturant Aleksa Mikić. Obojica su kao i đak generacije, sa informatičkog smera, koji je kažu profesori perjanica Kruševačke Gimnazije.

(RTS)