Na svetski dan poezije – koliko se čitaju i pišu pesme?

„U pogledu tvom

cvatu ruže bele,

Plavetno je nebo s

a iskrama zlatnim,

U pogledu tvom

i ptice su htele,

Da pobegnu iz kaveza

i turobnih patnji“

 

Stihove pesme „U pogledu tvom“ govorila je Una Stajić.

Ona budi, pokreće, oplemenjuje. To je bogatstvo života ili kako je jedan od najčitanijih pesnika 20. veka Žak Prever definisao „Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi i ono što se često dogodi. Poezija to je stvarnije i korisnije ime života“. Zato ne gubi vrednost, interesovanje, smisao.

“Pokušavamo da prenesemo naša osećanja na papir i sami tim iskažemo sebe u najboljem mogućem svetlu”, kaže Una Stajić, pesnikinja iz Leskovca. .

Nema recepta za nastajanje pesme, stvar je duše, slučajnosti, doživljenog i talenta. Koliko je poezija danas u modi među mladima.

“Poezija se dosta manje čita i dosta manje se i piše, moji vršnjaci se uopšte ne bave time samo kad im to bude na društvenim mrežama plasirano oni tada nekad obrate pažnju na to”, kaže Anče Spasić, pesnikinja iz Lebana

Kreće se od Zmaja pre izgovorene prve reči. A onda slede Erić, Maksimović, Radović, Lukić i ljubav prema poeziji je tu.

“Mnogo je prelepih pesama iz kojih zaista može mnogo toga da se nauči. -Je l’ čitaju naša deca? – Čitaju, ja sam baš onako srećna i ponosna s obzirom da je era digitalizacije, kompjutera i svega, deca dolaze”, kaže Aleksandra Miletić, bibliotekarka Narodne biblioteke.

Ono što roditelji utemelje, učitelji nadgrađuju. Pobednički tim bibliokviza stihove ne stvara, ali ih rado čita.

“Obožavam poeziju, volim da čitam, nemam omiljenu pesu, najviše volim pesme Desanke Maksimović”, kaže Sofija Radenković iz pobedničkog tima OŠ „Kosta Stamenković”.

“Najteže pitanje je bilo poslednje i glasi ko je napisao pesmu „vilina dolina“. -I ko je napisao? -Dobrica Eri”, kaže Petra Tasić iz pobedničkog tima OŠ „KostaStamenković“.

Da podseti na važnost pesničke reči, snagu duhovne vrednosti, jezičku raznolikost, zato se slavi poezija na normiranom jeziku ili u ritmu dijalekta koju posebno neguje Leskovački kulturni centar.

(RTS)