Foto safari: Ivanovo 17-put inspiracija ljubiteljima fotografije

Ovogodišnji Foto-safari privukao je više od 100 fotografa u Ivanovo, za koje svi kažu da je malo, ali lepo selo, sa izuzetno ljubaznim domaćinima. Zato se mnogi vraćaju svakog proleća. Priroda je lepa, sa gotovo idiličnim pejzažima,pašnjacima, rukavcom Dunava, pticama. Sve se to može posmatrati sa vode, prilikom vožnje čamcima. Sa druge strane, tu su i modeli u starinskom ambijentu, u crkvi, Mađarskoj etno kući i nekim napuštenim objektima.

„Od prvog trenutka kad sam došao ovde bilo je dobrog druženja, svaki put je bila sve bolja i bolja organizacija, sve više motiva za fotografisanje, iako je selo malo, a nas mnogo“, navodi Dragan Kezmić iz Sremske Mitrovice.

Pavel Mandač iz Selendže kaže da su se supruga i on vratili pre nekoliko meseci: “Živeli smo 30 godina u Veroni. Pošto se bavim fotografijom, došao sam ovde da upoznam što više fotografa iz Srbije i voleo bih da se uključim u ovo društvo.“

„Ovo vojvođansko selo je jako zanimljivo po starim kućama, po eksponatima, devojkama koje su obučene u narodnu nošnju, koje nam poziraju na raznim mestima“, naglašava Smiljana Božić iz Beograda.

Posetioci često ističu i gostoprimstvo u svojim pozitivnim utiscima, a meštani su se prethodnih 17 godina navikli na umetnike i rado ih dočekuju.

Marko Guran, direktor Doma kulture ističe: „Održavaju nas ove lepote Ivanova. Mi samo omogućimo fotografima i zaljubljenicima da dođu do tih lepota i da ih što bolje fotografišu tog dana.“

Sve fotografije koje nastanu na Foto-safariju primaju se na izložbu, koja se tradicionalno otvara sredinom avgusta.

„Imamo mnogo početnika amatera. Svi smo mi foto amateri, ali neki su tek počeli da fotografišu, tako da njima to znači kad vide svoju fotografiju na izložbi i u katalogu“, istakao je Zoltan Bisak, organizator manifestacije.

Fotografi i njihovi radovi promovišu Ivanovo, pa se u ovo najmanje selo na teritoriji Grada Pančeva doseljava sve više ljudi, koji vole miran i spokojan ambijent.

(RTS)