Na Međunarodni dan džeza, u Nišu, koncert na Tvrđavi

Međunarodni dan džeza obeležava se od 2011. godine i održava se pod pokriviteljstvom UN, a njegov osnivač je poznati svetski pijanista Herbi Henkok. Direktora Nišvil džez festivala Ivana Blagojevića koji već 30 godina promoviše džez pitali smo zašto je džez bitan.

“Džez je planetarno bitan, on je postao klasična muzika 21. veka i naravno promoviše slobodu, pre svega, i to kroz improvizaciju. Praktično nema dela planete gde džez nije jedna od dominantnih muzika, naravno uz lokalne folklore. Sve u svemu od Amerike i robova koji su se zabavljali jednom nedeljno na trgu, pa do velikih dvorana sada i zlatnog doba džeza, džez je opstao”, kaže direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević.

Blagojevića smo pitali koji sve džez velikani su nastupali na Nišvilu za 30 godina festivala. On pre svega ističe nastup Solomona Barka i kaže da je Nišvili bilo nekoliko hiljada vrhunskih džezera.

“Tu su bili i Rendi Brejkera, Ron Kartera, Al Dimeole, dug je to spisak. Ono što je možda važnije od svega toga je da je na hiljade mladih muzičara i imali su prve korake na pratećim programima, a onda su se izborili da budu i u glavnom programu”, navodi Blagojević.

Ove godine festival zatvara apsolutno najbolji džez bend u Srbiji, grupa Ejot, oni su jedan niški proizvod i 2009. godine su i počeli na Nišvilu.

(RTS)