Kako bi promovisao muzejske postavke leskovački Narodni muzej radi i nedeljom

Odluku da se vreme kvalitetno provede sa decom ne mogu da pomute oblaci i kiša. Nedelja je porodični dan, a ništa lepše nego zajedno saznavati i otkrivati prebogatu istoriju rodnog grada.

“Došao sam sa mamom, tatom i tetkom i vrlo sam srećan što može nedeljom da se dođe jer je nedeljom odmor i nemam obaveze”, kaže Dušan Tasić, posetilac iz Leskovca.

“Nedelja je idealan dan za ovako nešto, iskoristimo priliku da dođemo sa decom, mislim da je veoma važno decu od malih nogu učiti nekim stvarima”, smatra Goran Miladinović, posetilac iz Leskovca.

Širom otvorena vrata Narodnog muzeja nedeljom koriste i gosti Leskovca. Da vide, čuju, upoznaju i pronađu sličnost sa običajima i kulturom svoga grada.

Aneta Trajčeva, gošća iz Štipa navodi: “Dobro je došao otvoren muzej, kod nas muzej dela do 3 sati, ništa poviše, mi smo zahvalni.”

Od maja do kraja oktobra dobrodošlicu nedeljom poželeće posetiocima kustosi Muzeja spremni da posetioce provedu kroz dve stalne postavke i približe vremeplov Leskovca dug 8000 godina i zlatno doba srpskog Mančestera.

“Narodni muzej će raditi nedeljom od 10 do 14 časova, ulaz će biti besplatan i kao što možete da vidite evo ni kiša nije sprečila roditelje sa decom da dođu da obiđu naš muzej i da čuju priču o kulturno isorijskom nasleđu Leskovca što mene posebno raduje. Vidite da su dobar deo posetilaca – deca”, ističe Nebojša Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Leskovcu.

Kreće nacionalna manifestacija Muzeji za 10. Čitave sedmice mnoštvo različitih sadržaja za sve generacije.

“Od 15. do 19. maja svakodnevno ćemo imati radionice za decu različitih uzrasta, koncerte, imaćemo modnu reviju učenika škole „11. oktobar“. Posebno ističem ovo, zato što je negde potrebna podrška toj deci”, navodi Žaklina Islamović, kustos pedagog.

Deo ovog programa je i izložba „O fabrikama i radnicima“ planirana za jubilej vredan poštovanja, 75 godina postojanja. Zbog tragičnih dešavanja u našoj zemlji, rođendanska svečanost je izostala.

(RTS)