Ispred manstira Gradac nova stabla jorgovana

Pre gotovo osam vekova mirisni cvetovi jorgovana dočekali su novu kraljicu Jelenu Anžujsku. Predanje kaže da joj je je njihovom sadanjom dolinom Ibra Uroš Nemanjić posvedočio veliku ljubav. Svedočiće je i nova stabla zasađena na prilazu kraljičinoj zadužbini.

“Danas, zajedno ovde sa svojim drugarima iz srednje škole “Kraljica Jelena” došli da posadimo i da obnovimo jednu od najlepših legendi o ljubavi”, kaže Luka Saković, učenik Srednje škole „Kraljica Jelena“ iz Raške.

“Zasadio sam sedam stabala jorgovana i nadam se da će da procvetaju”, dodaje Luka Milosavljević, učenik Srednje škole „Kraljica Jelena“ iz Raške.

“Ja se nadam da ćemo mi uspeti da kroz vreme, kroz svedočanostvo tih jorgovana pokažemo da ne samo što negujemo jorgovane, negujemo i duhovnost i lepotu i sećanje na lik jedne takve fascinantne žene kao što je bila kraljica Jelena”, navodi mati Nina Nerandžić, igumanija manastira Gradac.

Akciji Turističke organizacije, kulturnog centra Gradac i sestrinstva manastira pridružili su se i radnici raščanskih javnih preduzeća.

“Ovo će biti zaista svojevrsni cvetni tunel pri samom prilasku na osamsto metara do Manastira Gradac i biće jedna vrlo lepa i turistilka atrakcija, jer siguran sam da će ljudi, pored toga što dolaze da obiđu Manastir Gradac, dolaziti i, upravo u tom mesecu kad cvetaju jorgovani, i zbog jorgovana”, kaže Dejan Koturanović, direktor Turističke organizacije Raška.

Po njemu je poznata i dolina Ibra uzvodno od Magliča. Mnogi bi voleli da svima to bude jasnije kada njom prođu.

“Ja mislim da ovo treba da bude početak i sigurno ćemo razgovarati s našim kolegama iz Kraljeva da se dolovinom jorgovana zasade jorgovani i da ponovo za nekoliko godina to bude dolina jorgovana u pravom smislu te reči”, kaže Nikša Barlov, direktor Centra za kulutru „Gradac“, Raška.

Sadnja 150 jorgovana uvod je u kulturnu manifestaciju koja će od ove godine nositi naziv „Nasleđe kraljice Jelene“.

(RTS)