Humanitarna predstava vranjskih gimnazijalaca za vršnjaka Luku

Kreativnost i talenat su spojile kao i dve Domanovićeve pripovetke i deo iz biblije o sudijama. Emilija i Milica, učenice vranjske Gimnazije su dramatizovale dela i režirale predstavu „Sudije“.

 

„Svi smo se složili da radimo Domanovića, tačnije njegove dve pripovetke „Dangu“ i „Vođu“ i mi smo te dve pripovetke objedinili u jednu celinu i dodali neke elemente iz Biblije“, kaže Emilija Arsić, učenica, rediteljka predstave Sudije.

„Kako vidim reakcije publike mislim da su jako zadovoljni našim radom. Ovo je bila humanitarna predstava i jednom našem sugrađaninu ćemo se ja se iskreno nadam da ćemo mu izaći u susret i da ćemo mu pomoći“, objašnjava Milica Danev, učenica, rediteljka predstave Sudije.

Magija pozorišta u gimnaziji traje od 1896. godine kada je tadašnji profesor Radoje Domanović na scenu postavio Njegošev „Gorski vjenac“. U predstavi „Sudije“ učestvuje osamnaestoro učenika, među njima ima i dobitnika nagrada na prethodnim festivalima.

„Od prošle godine imam nagradu za najbolju žensku ulogu na pozorišnim susretima u Kragujevcu. Takođe i naš drug Bogdan ima za najbolju mušku ulogu. To smo dobili prošle godine, a one prethodne smo dobili za kolektivnu igru“, objašnjava učenica Nina Tasić.

„Ovo je jedna izuzetna ekipa dece koja je vrlo orna da radi i koja mesecima već radi uključujući i zimski raspust i u toku zimskog raspusta su trajale probe, jer su oni kao jedan dobar satni mehanizam“, ističe profesorka Nela Dimitrijević.

Novac od ulaznica učenici su uplatili za lečenje vršnjaka Luke Janjića iz Bujanovca. Luka boluje od tumora na mozgu i neophodne su mu terapije u Švajcarskoj.

Račun za pomoć Luki Janjiću iz Bujanovca je:

200-133422064-62

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(RTS)