Četvrt veka potrage i nadanja

Elena je  doputovala na poziv Komisije za nestala lica Vlade Srbije zbog DNK analize, jer postoji mogućnost da se posmrtni ostaci njenog brata nalaze u mrtvačnici u Prištini. Boravak u Srbiji iskoristila je da  se upozna sa  detaljima o strateškoj bitki koja je trajala 67 dana i odnela 108 života. Njen brat   je tokom NATO bombardovanja došao  sa nekoliko stotina ruskih dobrovoljaca,učestvovao  u teškim bitkama na Prokletijama,u širem rejonu karaule Košare, gde je  najverovatnije poginuo 19. Maja 1999. Godine u okršaju sa pripadnicima OVK.

,,Kada je polazio u Srbiju , rekao nam je da ide u redovnu vojsku. Mi smo u to poverovali. Kasnije je na ruskoj televiziji objavljen snimak  kojim je prikazano da su pripadnici OVK našli njegovo telo sa dokumentima i tada smo saznali istinu”, priseća se Elena Glebovna Bulah, sestra ruskog dobrovoljca, nadajućići se da će putem DNK analize naći brata.

„Ako ne uspem sada, neću odustati od potrage“, dodaje Elena.
„Očigledno nije rečeno ovde, a to je  da je on u pismu kada je stigao polovinom aprila  iz Peći poslao i doslovce  rekao i napisao  kako će poginuti za Srbiju i ako pogine da  zauvek ostane u Srbiji. I sada ja apelujem na gradonačelnika Kruševca   , na  odredjenu strukturu lokalne vlasti ,  na Zlatiboru , u Raški da  nadjemo mogućnost kada se porodica izjasni o tome , a najverovatnije će se izjasniti  da  posvetimo jedan memorijal  tom junaku  koji je poginuo za Srbiju , ostavio srce, ostavio život.“ kaže Ljubinko Đurković, pukovnik u penziji, komandant drugog bataljona 125. Motorizovane brigade Prištinskog korpusa.

Elena je položila venac na spomen obeležje Braniocima otadžbine u kompleksu nekadašnje kasarne Rasina i upalila sveće nedaleko od spomen ploče stradalim borcima na kojoj je urezano ime njenog brata Vitalija Bulaha.

(RTS)