Gradske vlasti Berlina poklanjaju Gebelsovo ljubavno gnezdo gde je dovodio nacističke lidere

„Nudimo bilo kome ko bi preuzeo lokalitet, da ga uzme kao poklon od države“, kaže berlinski ministar finansija Stefan Evers, prenosi DPA.

Grad Berlin je više puta pokušao da lokalitet federalnim vlastima ili državi Brandenburg gde se vila nalazi, kako ne bi plaćao održavanje ili obezbeđivanje kompleksa, koji je obrasao i počeo da propada.

Evers je ponovio ponudu gradskih vlasti, pozivajući da se u budućim predlozima ponudi rešenje kojim bi bila poštovana istorija lokaliteta.

„Ukoliko ponovo ne uspemo, kao i prethodnih decenija, onda Berlin neće imati druge opcije nego da izvrši rušenje, za koje smo već sve pripremili“, istakao je Evers.

Luksuzna vila za Gebelsa, jednog od najbližih saradnika Adolfa Hitlera, izgrađena je 1939. godine u šumovitom krajoliku sa pogledom na jezero Bogenze blizu grada Vandlic, oko 40 kilometara severno od Berlina.

Služeći mu kao vikendica van Berlina, gde je živeo sa suprugom i šestoro dece, Gebels je u vili često gostio druge nacističke čelnike, umetnike i glumce, a koristio ga je i kao ljubavno gnezdo za vanbračne afere.

Nakon rata, imanje od 17 hektara kratko je korišćeno kao bolnica, a onda ga je preuzeo podmladak Komunističke partije Istočne Nemačke, pa je sagrađen centar za treniranje kao i objekti za spavanje.

Sa ujedinjenjem dve Nemačke 1990. godine, lokaliteta je ponovo potpao pod vlasništvo Berlina. Međutim, gradske vlasti nisu našle nikakvu namenu za njega. Imanje je od tada postalo zanimljivo izletnicima koji moraju da se probiju kroz rastinje kako bi se probili do kuće i zavirili kroz ogromne prozore vile.

Gebels se vratio u Berlin pred kraj Drugog svetskog rata. Kada su sovjetske trupe ušle u Berlin, supruga i on izvršili su samoubistvo cijanidom nakon što su otrovali svojih šestoro dece.

Njihov imućni dom na ostrvcetu u Berlinu prodat je na aukciji 2011. godine.

(RTS)