Ustavni sud Hrvatske: Milanović ne može biti mandatar ni premijer, čak i ako da ostavku

Ustavni sud Hrvatske upozororio je sve učesnike izbora da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav vlade imaju navedene činjenice u vidu.

Takođe, prededsednik Ustavnok suda je rekao da će sud o tome, po potrebi, doneti posebnu odluku.

Za to je glasalo devet sudija ustavnog suda, tri su bila protiv a jedna sudkinja nije prisustvovala sednici.

Troje sudija koji su bili protiv ovog, ali i ranijeg upozorenja Ustavnog suda, najavilo je izdvojena mišljenja koja će biti objavljena na internet stranici suda.

U saioštenju objavljenom na stranici Ustavnog suda stoji da kada su SDP i Zorana Milanovića upozorili da mora podneti ostavku ako želi sudelovati u izborima, nisu želeli do dana održavanja parlamentarnih izbora novim upozorenjima ili saopštenjima da utiču na volju birača.

Naglašavaju da ni današnjim upozorenjem, bez obzira na ustavnopravno neprihvatljivo postupanje predsednika Hrvatske, ne dovode u pitanje volju birača.

Ustavni sud objavio je u petak da se hrvatski predsednik Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsedničku dužnost, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade ni premijer.

Šeparović je kazao da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda i ponavljao da je u kampanji kao budući predsednik hrvatske vlade.

Tokom cele kampanje Milanović postupao suprotno Ustavu

Izjavama i postupanjem tokom kampanje Zoran Milanović se stavio u položaj učesnika u parlamentarnim izborima, što „po ustavnom položaju dok je predsednik Hrvatske ne može biti“, zaključio je Ustavni sud.

Dodaju da je ustavni položaj predsednika Hrvatske nespojiv s položajem učesnika u izborima za hrvatski sabor.

Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokratiji koja je utemeljena u Ustavu.

„Tokom cele izborne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački poredak kao najviše vrednote Ustava“, zaključio je hrvatski Ustavni sud.

„Stoga, polazeći od svojih ustavnih ovlasti u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, kao i svojih opštih nadzornih ovlašćenja kao čuvara Ustava, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsednik Republike, a da u skladu sa prethodnim upozorenjem, nije podneo ostavku na dužnost predsednika, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade ni predsednik vlade“, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Milanović ne može biti premijer ni ako da ostavku

Upitan šta se dešljava ukoliko Milanović sada podnese ostavku, predednik hrvatskog Ustavnog suda je rekao da sada to nije moguće.

„Svako je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsednik je upozoren da može sudelovati u kampanji, ali da mora podneti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar“, rekao je Šeparović.

„Mi smo rekli stav, on se svojim postupanjem doveo sam u poziciju da ne može biti mandatar i da političke stranke moraju o tome voditi računa. A po potrebi će Ustavni sud doneti posebnu odluku“, rekao je Šeparović.

(RTS)