Milanović o odluci Ustavnog suda Hrvatske: To je priprema za državni udar, videćemo ko će imati većinu u Saboru

Ustavni sud Hrvatske upozorio je sve učesnike izbora da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav vlade imaju navedene činjenice u vidu.

Takođe, predsednik Ustavnog suda je rekao da će sud o tome, po potrebi, doneti posebnu odluku.

Za to je glasalo devet sudija Ustavnog suda, tri su bila protiv a jedna sudinica nije prisustvovala sednici.

Ustavni sud objavio je u petak da je hrvatski predsednik Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno učestvovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsedničku dužnost, doveo sebe u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade ni premijer.

Tokom cele izborne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački poredak kao najviše vrednosti Ustava, navodi hrvatski Ustavni sud.

Upitan šta se dešava ukoliko Milanović sada podnese ostavku, predsednik hrvatskog Ustavnog suda je rekao da sada to nije moguće.

„Svako je dužan da se drži Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsednik je upozoren da može učestvovati u kampanji, ali da mora podneti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar“, rekao je Šeparović.

Milanović: Odluka Ustavnog suda priprema za državni udar

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović reagovao je na današnje upozorenje Ustavnog suda i rekao da će volja građana uiskazana na izborima određivati ko će formirati vladu a ne Ustavni sud.

„Pre izbora su mogli pretiti, nisam išao po skupovima. To je bila pretnja koje je mogla proizvesti materijalne posledice. Gotovo je. Ne mogu ništa. Većina može odrediti za mandatara bilo koga“, poručio je Milanović.

Milanović je rekao i da je odluka Ustavnog suda „priprema za državni udar“.

„Ovo su predradnje da sutra kum korupcije Plenković kaže da ima odluku Ustavnog suda. Ta priča da je ustav iznad hrvatskih ljudi, to može smisliti čudan um, ako je uopće um. Nemojte se bojati. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković odbije sabor“, rekao je Milanović.

Tvrdi i da je za njega glasalo puno ljudi, a da je ono što se sada događa panični strah Plenkovića.

„Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promene, to bi se moralo poštovati. Ko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina, a prvo treba da se konstituiše hrvatski sabor. Ja ću poštovati Ustav, a mandat će dobiti samo onaj ko ima 76 potpisa“, rekao je Milanović.

Predsednik Hrvatske je upitao šta je sledeće – da mu zabrane političko delovanje ili oduzmu državljanstvo.

„Ti ljudi nemaju meru. Onaj ko bude imao 76 glasova vodiće državu“, rekao je Milanović.

(RTS)