Dodik: Podržavaju rezoluciju o Srebrenici iz spekulativnih razloga

„To je dosipanje soli na ranu. Bošnjaci muslimani neće dobiti ništa od toga osim likovanja, a Srbi će to odbiti i ništa od toga neće primenjivati“, rekao je Dodik u intervjuu za „Rusiju danas“.

Predsednik Srpske je ukazao da su strani faktori počeli da kvalifikuju ponašanje Srba kao genocidno i pre nego što se išta desilo, te da su najavljivali da se Srbi navodno pripremaju za genocid.

Na pitanje koje će države osim Rusije glasati protiv rezolucije o Srebrenici, Dodik je rekao da veruje da će biti oko 40 zemalja koje „razumeju situaciju“.

„Ne bih licitirao, ali po onome što znam, oko 40 zemalja će biti protiv. To nije malo kada uzmete u obzir da će njih 70, a možda i više biti uzdržano. Onda to znači da definitivna većina u Generalnoj skupštini UN neće glasati `za`“, rekao je Dodik.

Ako u zbiru natpolovična većina glasova bude uzdržana i protiv rezolucije, kaže Dodik, onda to znači da većina globalne zajednice ne misli da se u Srebrenici desio genocid.

„To onda znači da oni koji su `za`, to rade iz spekulativnih razloga“, rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske veruje da je inicijativa o rezoluciji o Srebrenici usklađena sa odlukom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o prijemu samoproglašenog Kosova u Savet Evrope, da bi se tako izvršio pritisak na srpski narod.

„U Statutu Saveta Evrope piše da zemlje članice mogu biti samo članice UN, a Kosovo to nije. To kršenje pravila u trenutku kada njima to odgovara govori koliko oni sve smišljaju. Apsolutno mislim da je to koordinisano, a na kraju krajeva isti su promoteri svih tih događaja“, rekao je Dodik.

Podsetio je da je Sud za ljudska prava koji je uspostavljen na nivou međunarodnog faktora u BiH svojevremeno zatražio da se naprave dva izveštaja – za Srebrenicu i za Sarajevo.

„Onaj koji je bio za Srebrenicu je tretirao samo stradanje Bošnjaka muslimana, a ne i Srba na prostoru Srebrenice, kojih je bilo oko 3.500“, podseća Dodik i pita šta je sa izveštajem o stradalim Srbima u logorima u Sarajevu koje su držali muslimani, a kojih je bilo više nego stradalih Bošnjaka u Srebrenici.

Dodik je rekao da ga je iznenadilo što je Ruanda jedan od inicijatora rezolucije.

„U Srebrenici imate dokaze da je Vojska Republike Srpske odvojila žene i decu i prebacila na teritoriju koju su kontrolisali muslimani. U Ruandi je ubijeno 970.000 pripadnika jednog naroda od drugog naroda. Ubijeni su žene, deca, starci, muškarci, niko nije pravio razliku. Sada Ruanda, verovatno perući svoju istoriju pokušava da se stavi na stranu rezolucije. Sram ih bilo!“, rekao je Dodik.

(RTS)