Centralna tema u Sarajevu banjalučki miting; iz Beograd i Srpske poručuju: Drže nam pridike oni koji ne žele pomirenje

Dan poslije Skupštine na kojoj su svi srpski poslanici jednogalsno podržali Izvještaj međunarodne komisije o stradanju svih naroda u Srebrenici Milorad Dodik ponavlja – zaboravite, nećemo pristati na to što pokušavate sa Rezolucijom o Srebrenici. Trebali ste da radite na pomirenju a ne raskolu.

„Ovo što oni čine sa tom Rezolucijom to je veći stepen raskola, to je trajno razilaženje. Tu više nema mogućnosti da se pokuša pomirenje“, smatra predsednik republike Srpske.

I dok bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva u Njujorku lobiraju za usvajanje Rezolucije o Srebrenici srpski član Predsendištva Željka Cvijanović kaže da su sinoćnje poruke iz Banjaluke bile jasne i dostojanstvene.

„Poruke i takve da ne želimo da nosimo etikete koje nam ne pripadaju i da smo opredeljeni za mir i saradnju“, poručuje Željka Cvijanović.

Centralna tema svih medija u Sarajevu je banjalučki miting protiv Rezolucije o Srebrenici.

Ministru inostranih poslova BiH Elmedinu Konakoviću koji je rekao da je celi svet vidio sliku negatora genocida i neljudske nastupe onih koje, kaže, nažalost zovemo svojim komšijama stigao je odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„To oko moralnih pridika, to je zajednički princip i zajednički imenitelj onih koji bi da rade protiv Srbije. To je da oni imaju neko moralno pravo da nama neke pridike drže. Na osnovu čega, ne znaju ni oni sami ni meni nije jasno al eto imaju moralne pridike. Nek drže moralne pridike kome god hoće. Baš me briga. Naslušao sam se gluposti svih ovih godina. Nego da ih pitam gde mi beše ona puška i snajper oko Sarajeva, a gde su uhapšeni za linčovanje. Nemojte zaboraviti oni su pokušali tužbe za genocid protiv šefa države susedne pa su sami odustali od toga i donosili presudu u moju korist. Nema šta nisu radili“, kaže Aleksandar Vučić.

Poslanici u Skupštini Srpske odgovorili su i na izmene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit. Usvojili su Izborni zakon Republike Srpske po kome će, ne bude li dogovora domaćih političara na nivou BiH i ne ponište li se Šmitove izmene, biti sprovedeni oktobarski lokalni izbori.

(RTS)