Vučić u Bileći, nastavlja dvodnevnu posetu BiH

Mihajlo Vasović iz Privredne komore Srbije (PKS) ističe da će paviljon Srbije na Privrednom sajmu u Mostaru, jednom od najznačajnijih u regionu, predstavljati delegacija od 26 kompanija.

„Mi tu tradicionalno nastupamo već 15. put, a predstavićemo proizvode iz prehambene industrije, proizvođaće alkoholnih i bezalkoholnih pića i bespilotnih letelica, kao i predstavnike iz metalne, elektro i transportne industrije“, kaže Vasović uoči početka sajma kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok će ga otvoriti premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Predstavnik PKS-a ističe da je širok dijapazon proizvoda i proizvođača šansa za učesnike da se prikažu na tržištu Bosne i Hercegovine i regiona.

„Na sajmu je 20 zemalja iz regiona i Evropske unije. Pored naših izlagača koje imamo na štandu predstavićemo i posetu privrednika malih iz različitih srpskih regiona, koji će u okvriu sajma imati mogućnost da kroz jedan projekat evropske mreže ostvare direktne poslovne susrete i razgovaraju o potencijalnoj saradnji“, navodi Vasović.

„Linija Beograd-Mostar važna za razvoj saradnje Srbije i BiH“

Predstavnik PKS-a naglašava i da je trgovinska razmena Srbije i BiH udvostručena u poslednjih 10 godina, dok skoro 50 odsto izvoza Srbije u regionu odlazi u BiH.

„Najviše se razmenjuju proizvodi prehrambene industrije i bezalkoholna pića, ali dosta razmene čine i energenti, farmaceutski proizvodi, proizvodi drvne i hemijske industrije“, nabraja Vasović i ističe kao važan vid unapređenja saradnje i obnavljavanje avio-linije Beograd-Mostar, po prvi put od 1991. godine.

„Razvoj saobraćaja i logistike je važan za razvoj trgovinske saradnu i razmenu uslugama. Takođe je važno što ćemo imati redovnu avionsku liniju tri puta nedeljno, što je signal za privrednika da mogu brzo da putuju, a značajno je i sa aspekta turizma“, ukazuje sagovornik RTS-a. 

(RTS)