Podele i ukrupnjavanje, novi i stari akteri – šta će odlučiti izbore u Beogradu

Do lokalnih izbora u Srbiji ostalo je mesec dana. U Beogradu, do sada su proglašene četiri liste.

Slađana Komatina iz CESID-a rekla je u Beogradskoj hronici da su u prethodnih nekoliko meseci viđene brojne promene na političkoj sceni.

„Ukrupnjavanje sa strane vlasti, to svakako jeste povezano verovatno sa njihovom željom za ostvarivanjem što boljeg izbornog rezultata i na izborima u junu“, ocenjuje Komatina.

Sa druge strane, napominje, opozicija je podeljena oko pitanja da li treba izaći na izbore.

„To jeste nešto što će svakako biti otežavajuća okolnost za njih u smislu toga da iskomuniciraju sa svojim biračima, tj. bar onaj deo opozicije koji planira da izađe na izbore – zašto je važno da se izađe na izbore“, ukazuje Komatina.

Na kraju, dodaje, ostaje pitanje da li pokret oko doktora Nestorovića može da ponovi iznenađenje koje je napravio u decembru, posebno imajući vidu da su i kod tog pokreta viđene određene nesuglasice koje su ih podelile u prethodnom periodu.

Izlazak na izbore Save Manojlovića i pokreta Kreni-promeni može biti značajan za opoziciju u Beogradu, posebno imajući u vidu da će on, pretpostavlja Komatina, u kampanji pokušati da privoli deo birača koji su apstinenti, ali i onih birača koji su verovatno nešto bliži desnom centru, tj. ovom prostoru koji je ostao nepopunjen odlukom SSP-a ili Nade da ne izađu na izbore.

„Parcijalni bojkot može da zbuni birače“

Stranke koje su najavile bojkotu Beogradu će na izborima ipak učestvovati u nekim opštinama, a u drugima ne.

„To jeste nešto što donekle može biti zbunjujuće za same birače. Pred njima se sada prosto nalazi ta dilema šta se ustvari dešava u okviru opozicije. Pred onim strankama opozicije koje planiraju izlazak na ove izbore svakako jeste period kada je potrebno da prosto komuniciraju sa svojim biračima zašto je odluka koju su doneli ustvari dobra i zašto bi trebalo da izađu na izbore. Svakako da ima određene konfuzije u porukama koje se šalju opozicionim biračima“, navodi Komatina.

O novoformiranoj Radnoj grupi: Postoji prostor za unapređenje pred izbore

CESID je, sa još dve organizacije civilnog društva, ušao u radnu grupu koja treba da obezbedi implementiranje preporuka Odira.

„Period koji je pred nama jeste vrlo kratak, posebno imajući u vidu da je otežan praznicima. Ovo pitanje je donekle povezano i sa političkom voljom koja mora postojati, vezano za implementaciju određenih preporuka, ali svakako da postoje prostori za neku vrstu unapređenja pred ove izbore“, smatra Komatina.

Zaključuje da ostaje da se vidi kako će funkcionisati radna grupa koja je danas formirana.

(RTS)