Održane konsultacije poslaničkih grupa sa predstavnicima RTS-a i RTV-a

Na trećim konsulatacijama poslaničkih grupa o poboljšanju izbornih uslova bili su predstavnici RTS-a i RTV-a. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a nakon njega su predstavnici vlasti i opozicije dali izjave u skupštinskom holu.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta rekao je da su tražili porporcionalnu zastupljenost svih opozicionih parlamentarnih grupa u informativnim emisijama RTS-a.

„To ne znači samo njihovih, već i parlamentarnih grupa i vanparlamentarnih grupa i organizacija civilnog društva, a ovo bi mogao da bude jedan korak koji bi bio merljiv i konkretan pokazatelj da ovde žele da se nešto uradi u tom smislu. Iznet je zahtev i da u skupštinsku proceduru uđe naša inicijativa za smenu članova REM-a“, rekao je Lazović.

Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke je naveo da je njihova poslanička grupa iskazala nezadovoljstvo zbog načina na koji se u političkim emisijama, debatnim emisijama ali i u širom smislu, prate akitvnosti njihove poslaničke grupe.

„Poptuno je nefer i ne samo nepropocionalan nego neobjašnjivo pristrasan način raspodele vremena kao i tretmana od strane onih ljudi koji te emisije vode ili uređuju“, rekao je Orlić uz napomenu da nemaju pravo da se mešaju u uređivačku politiku.

Detalje razgovora sa poslanicima naša kuća ne iznosi. Ukratko o trosatnom razgovoru:

„Predstavnici stranaka vlasti i opozicije izneli su primedbe na rad javnih servisa i saslušali odgovore rukovodilaca javnih servisa. Stav rukovodstva RTS-a je da je za razvoj demokratije u Srbiji važno da se o svim temama razgovara i izrazili su spremnost da učestvuju u svim konstruktivnim debatama na temu uloge medija u društvu sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.“

Kada će biti zakazan sledeći sastanak na temu izveštavanja javnih servisa, nije dogovoreno. Do izbora u Beogradu i još više od 80 opština i gradova ostalo je nešto više od mesec dana.

(RTS)