Vlada Srbije usvojila Uredbu o osnivanju Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju

Kancelarija će imati za cilj da doprinese boljem protoku informacija i obavljaće stručne poslove za potrebe Vlade, a učestvovaće i u organizovanju, sprovođenju i podržavanju aktivnosti kako bi se u svetu predstavili srpska kultura, istorija, duhovnost, umetnost, jezik, nauka i sport.

Članovi Vlade prihvatili su Izveštaj o potrebi izgradnje gasovodnih objekata radi obezbeđivanja snabdevanja prirodnim gasom postojećih i budućih potrošača na teritoriji Grada Novog Sada i povećanja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom na tom području.

Usvojenim Zaključkom preporučuje se Javnom preduzeću „Srbijagas“ da preduzme sve neophodne aktivnosti kako bi taj gasovodni objekat bio izgrađen.

Navodi se da su na sednici usvojeni i sporazumi i memorandumi o razumevanju između vlada Srbije i Gabona u oblasti odbrane i sporta.

Prihvaćen je i Zaključak o saglasnosti da se potpiše Memorandum o razumevanju između Odbora za nauku i tehniku Uprave grada Pekinga, Administrativnog odbora naučnog parka Zhongguancun, koji je poznatiji kao Z Park, srpskog Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i BIO4 kampusa.

Vlada je usvojila i Zaključak o ovlašćenju za vođenje pregovora radi zaključenja sporazuma između vlada Srbije i Japana o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.

(RTS)