Najomiljeniji predsednik boluje od raka – Hose Musika pozvao Urugvajce da bes pretvore u nadu

Bivši predsednik Urugvaja Hose “Pepe“ Muhika saopštio je da mu je dijagnostifikovan rak jednjaka nakon lekarskog pregleda prethodne nedelje.

Muhika (88) je rekao da autoimuna bolest od koje pati 20 godina stvara poteškoće kada je u pitanju tretman hemioterapijom, kao i da bi operacija bili rizična, ali da lekari razmatraju opcije.

Na pitanje novinara o prognozi, Muhika je rekao da nije doktor i da ne zna šta može da očekuje, prenosi Observador.

Naglasio je da će nastaviti da se “bori dok bude mogao“, a mlade Urugvajce je pozvao da pretvore bes u nadu, da se bore za ljubav i da potraže pomoć ukoliko su zavisni od narkotika.

“Zahvalan sam i na kraju krajeva, niko ne može da mi oduzme lepe trenutke koje sam imao“, poručio je Pepe.

U aprilu 2021. je imao operaciju jednjaka usled povrede “stranim telom“, a Muhikova lična lekarka tada je saopštila da je u pitanju riblja kost.

Lekari su nakon operacije potvrdili da je bivši predsednik imao čir na jednjaku, kao i da nije bilo povrede.

El Pepe – gerilac, zatvorenik i najomiljeniji predsednik

Srpski reditelj Emir Kusturica je 2018. godine snimio film o urugvajskom predsedniku „El Pepe, jedan uzvišen život“.

Reditelj je za RTS tada rekao Muhikova biografija jedina u svetu čiju bi rado zamenio za svoju.

„On je bio, kako oni zovu – militantni političar, pa je na kraju završio kao predsednik. Političar koji napušta scenu, a sto hiljada ljudi dolazi da mu kaže da ga voli i plače za njim, to je karijera politička koja nije postojala, barem da ja znam“, svojevremeno je istakao Kusturica.

Muhika je za RTS tada pričao kako je izgledao skok od levičarskog gerilca, preko političkog zatvorenika do predsednika države. 

„Bilo je teško. To vam je kao kada veliki brod morate da vozite pravim putem. Nisam o tome ni imao vremena da razmišljam, ali život i njegova stvarnost jednostavno vas podstiču na to“, pričao je za RTS bivši urugvajski predsednik. 

O svom putu od odmetnika do vrha urgvajske politike, Muhika je 2016. godine govorio i za Oko magazin.

 

(RTS)