Napad na zatvorski kombi u Normandiji – drugi dan potrage za odbeglim šefom narko bande

Napad na zatvorski kombi u Francuskoj se dogodio u blizini naplatne rampe na autoputu u blizini grada Ruana u Normandiji, kada su ubijena dva francuska zatvorska službenika, dok su trojica povređena.

Francuski tužioci identifikovali su odbeglog zatvorenika kao 30-godišnjeg Muhameda Amra osuđenog za tešku pljačku, dok tamošnji mediji javljaju da je reč o osuđeniku, koji je poznat pod nadimkom „Muva“ i smatra se moćnim narko-bosom.

Amra je bio osumnjičen, takođe, i za otmicu i ubistvo povezanu sa trgovinom drogom u Marseju.

Francuski mediji javlja da je Amra ranije ove nedelje pokušao da pobegne iz svoje zatvorske ćelije, tako što je presekao njene rešetke.

Mobilisano 200 policajaca

Policajce su ubili zatvorenikovi saučesnici, naveo je francuski ministar pravde Erik Dipon-Moretij.

Advokat odbeglog zatvorenika, međutim, izjavio je da „želi da veruje da Amra nije za plan da bude oslobođen“ iz zatvorskog kombija.

Preko 200 policajaca je mobilisano da proveravaju vozila na ključnim lokacijama kako bi se pronašli zatvorenik i njegovi saučnici.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da se „sve čini da se počinioci pronađu“.

Amrino bekstvo dogodilo se u danu kada je francuski Senat objavio veoma alarmantan izveštaj o širenju ilegalne trgovine drogom širom zemlje i pozvao na hitne nove mere za rešavanje problema.

(RTS)