Vučić stigao u dvodnevnu posetu Mostaru

Na mostarskom aerodromu avion Er Srbije dočekan je vodenim topovima i svečanom ceremonijom. Prvim letom u Mostar stigli su i ministri u Vladi Srbije Goran Vesić i Tomislav Momirović, predstavnici kompanije „Er Srbija“, ali i brojni privrednici, kao i predstavnici medija, a dočekali su ih predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto i zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH  Dragan Čović.

Vučić će tokom posete BiH prisustvovati večeri sa liderima iz regiona koji učestvuju na mostarskom sajmu, a sastaće se i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je otvaranje direktne avio linije Beograd – Mostar veoma značajno i za ljude iz Trebinja i okoline, kao i za ljude iz Zapadne Hercegovine. Ocenio je da je avio linija Beograd – Mostar naš interes, ali i interes BiH.

Avio linija Beograd – Mostar obnovljena je nakon 33 godine, a Er Srbija leteće tri puta nedeljno, ponedeljkom, petkom i nedeljom.

Vučić će prisustvovati i otvaranju Međunarodnog sajma privrede

U Mostaru u utorak počinje i 25. Međunarodni sajam privrede koji će trajati do 20. aprila i na kome će se predstaviti 26 naših kompanija iz različitih sektora, koje će predstaviti izvoznu ponudu sa ciljem da dogovore nove poslove i povećaju izvoz u region i šire, a paviljon će obići i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će prisustvovati svečanom otvaranju sajma.

Naše kompanije predstaviće se na Nacionalnom paviljonu Srbije koji je površine skoro 300 metara kvadratnih. Učešće srpskih firmi na ovoj regionalnoj sajamskoj smotri organizuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, a tradicionalno će biti predstavljeni proizvodi iz metalske, građevinske, poljoprivredne i prehrambene, automobilske i drugih industrija, kao i sektor usluga, od bankarstva do turizma.

Brojni izlagači iz Srbije zapošljavaju više od 5.600 radnika, a u prethodnoj godini ukupno su izvezli robu i usluge u vrednosti većoj od 160 miliona evra.

Tokom trajanja sajma, održaće se i podsajamska manifestacija – Sajam turizma Mostar, koja će predstaviti i promovisati turističke potencijale i povezati ponude turističkih agencija.

U 2023. godini spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine vredela je 2,99 milijardi evra. Izvoz robe iz Srbije dostigao je 1,96 milijardi evra, dok je suficit na srpskoj strani 954,2 miliona evra. 

Najvažniji proizvodi koje je Srbija plasirala izvozila na tržište BiH, u 2023. godini bili su: mineralna goriva, alkoholna i bezalkoholna pića, mašine i uređaji, plastika i  proizvodi od plastike, delovi za drumska vozila, gvožđe i čelik, žitarice

(RTS)