Vučić: Pruga Niš–Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Od 11. novembra do danas rekonstruisano je oko 10 kilometara pruge Niš–Dimitrovgrad, od Staničenja do Pirot. Reč je o deonici u dužini od 86 kilometara, a rok za završetak radova je 1.276 dana.

Radove danas obilaze predsednik Aleksandar Vučić, šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasadori Italije i Bugarske, Luka Gori i Petko Dojkov, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predstavici izvođača radova kompanije „Trejs“.

Radovi na rekonstrukciji međunarodne pruge od Niša do Dimitrovgrada, vredni oko 170 miliona evra, počeli su krajem prošle godine, podizanjem starih šina kod pirotskog sela Staničenje.

Značaj ove pruge je veliki, jer je ovo najkraći put između Zapadne Evrope i Bliskog istoka.

Završetkom obnove pruge biće otklonjena saobraćajna uska grla između Srbije i Bugarske. Biće povećan kvalitet i skraćeno vreme putovanja, a vozovi više neće prolaziti kroz centar Niša.

Pruga Niš–Dimitrovgrad jedina je deonica na međunarodnom Koridoru 10, koja je jednokolosečna i koja do sada nije bila elektrificirana.

Sagrađena je davne 1887. godine i do danas nikada nije temeljno rekonstruisana. Zbog toga su na pojedinim deonicama vozovi saobraćali brzinom od 10 do 30 kilometara na čas.

Zbog dotrajale pruge, proteklih godina bilo je i više nesreća, poput one iz decembra 2022. kada se prevrnulo nekoliko vagona sa amonijakom i tom prilikom su dve osobe stradale, a desetine su povređene.

Projekat se finansira iz kredita Evropske investicione banke i budžeta Republike Srbije, kao i iz donacije Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

(RTS)