Vlada donela uredbe o pomoći izbeglicama i prostornom planu za Kučajske planine

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju Programa korišćenja sredstava za rešavanje stambenih potreba i druge programe integracije izbeglica u 2024. godini.

Kako se navodi u saopštenju, cilj ovog programa je da se izbeglim licima iz bivših jugoslovenskih republika obezbedi rešavanje stambenih potreba i pruži pomoć u procesu integracija. Broj porodica koje će biti korisnici pomoći u 2024. godini zavisi od broja podnetih prijava, a predviđeno je rešavanje stambenog pitanja za najmanje 150 ugroženih izbegličkih porodica.

Na sednici je usvojena i Uredba o izdavanju doplatne poštanske marke „Krov 2024” u periodu od 15. do 28. aprila 2024. godine u tiražu od 1.500.000 komada i u apoenu od 10 dinara, na predlog Komesarijata za izbeglice i migracije.

Komesarijat je predložio izdavanje ove doplatne markice sa ciljem da se i u ovoj godini pruži podrška u rešavanju stambenih potreba najugroženijim porodicama izbeglica i interno raseljenih lica koja imaju prebivalište, odnosno boravište u opštinama koje nemaju sredstava i morućnosti da reše problem njihovog trajnog zbrinjavanja, a od ostvarenih sredstava planira se kupovina do sedam seoskih domaćinstava.

Prostorni plan za turistički razvoj Kučajskih planina

Članovi Vlade doneli su i Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene turističke destinacije Kučajske planine, s obzirom na to da je u Strategiji razvoja turizma Republike Srbije za period od 2016. do 2025. godine to područje označeno kao pogodno za razvoj turizma u okviru šire turističke destinacije Stig i Kučajske planine.

„Kučajske planine imaju brojne prirodne turističke potencijale i raspolažu raznovrsnim prirodnim i antrologenim turističkim potencijalima, a Prostorni plan dostupan je u elektronskom obliku preko Centralnog registra planskih dokumenata koji vodi orran nadležan za poslove prostornog planiranja, odnosno urbanizma“, navodi Vlada.

Na sednici su doneta i rešenja o dodeli po 10.000 evra sportistkinji Zorani Arunović i njenoj trenerki Jeleni Arunović za ostvarene sportske rezultate.

(RTS)