Petković sa Stijačićevom i Gotijeovom o usvojenoj Deklaraciji u Briselu

Petković je istakao da to pre svega civilizacijsko pitanje od izuzetne važnosti na kome Beograd insistira više od dve godine.

Naglasio je da Priština godinama opstruiše taj proces i izbegava da dozvoli pretragu devet lokacija za koje Beograd, kako je rekao, poseduje utemeljena saznanja da skrivaju posmrtne ostatke Srba stradalih tokom sukoba na KiM, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Sa druge strane, Petković je naveo da je Beograd do sada omogućio pretragu 23 lokacije koje je Priština označila kao relevantne.

Istovremeno, Petković je sagovornicama ukazao na to da je neophodno da se pojačaju aktivnosti Međunarodnog komiteta Crvenog krsta s ciljem da se što pre krene u operacionalizaciju ove Deklaracije i načine prvi koraci u njenoj primeni.

Petković je dodao da je preko potrebno da Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji ujedno i predsedava Radnom grupom za nestala lica, učini napore da se taj proces odblokira i sa svoje strane izvrši neophodan uticaj na Prištinu da prihvaćene obaveze i ispuni.

„Važno je da se proces potrage za nestalima što pre vrati u funkciju zbog porodica nestalih i građenja mira i mirnog suživota na prostoru Kosova i Metohije, rekao je Petković.

Dodao je da očekuje da će Priština, bar u ovoj oblasti, prestati da vrši opstrukciju i da će konačno biti odblokiran proces potrage za nestalima tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Kako se navodi sastanku je prisustvovao i predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović.

(RTS)