Odalović: Imamo informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice, a o njoj se godinama ćuti

U Briselu, postignut je dogovor Beograda i Prištine o nestalima. 

Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije rekao je, gostujući u Dnenviku RTS-a, da je velika stvar u toj oblasti dogovorena, a to je da se deblokira proces.

Ističe da je Kurti blokirao proces pre dve godine u Briselu. „Ako na prištinskoj strani bude spremnost da ono što je potpisala implementira, vrlo brzo ući ćemo u nastavak porcesa i krenuti da radimo na terenu, da pretražujemo lokacije na kojima će se, prema informacijama koje pominje i Priština, izvršiti provere“, rekoa je Odalović.

„Imamo informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice a da se o njoj godinama ćuti, ona se ne pretražuje. To je važna stvar od celog ovog procesa“, podvukao je Odalović.

Druga stvar je, navodi, da će se formira zajednička komisija, EU bi trebalo da bude na čelu, sa predstavnicima Beograda i Prištine i Međunarodnim komitetom crvenog krsta, koji inače predsedava radnom grupom koja se bavi nestalim licima.

„I da i to bude nešto što će biti dodatna podrška, jer nam vetar u leđa treba, zbog ogromnog broja arhiva koji su izneli međunarodni predstavnici koji su bili u različitim misijama, da budu dostupni Prištini i Beogradu, da u njihovim pretragama vidimo da li imamo informacije o potencijalnim lokacijama“, kaže predsedik Komisije za nestala lica.

Napominje i da porodice ovde imaju značajniju ulogu.

„Predsednik Vučić je u Brisleu rekao da nam treba 24 sata od prijave lokacije, o postojanju grobnice – mi ćemo biti na lokaciji. Pozvaćemo Prištinu da bude zajedno sa nama, da uradimo to transparentno, ali to tražimo i od Prištine, to je elementarna stvar zbog pristupa“, zaključio je Odalović. 

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike