Zvezdarski srednjoškolci udruženi u humanosti – prodajni bazar i turniri za Đorđevo lečenje

Čini se da ništa tako brzo i lako ne okuplja ljude kao želja da se nekome pomogne. Ovoga puta pomoć je potrebna Đorđu Milojeviću, momku koji ima 20 godina i koji se u januaru prošle godine teško razboleo.

„Đorđe Milojević je bio đak naše škole. On i njegov brat blizanac su bili u odeljenju IV-3. Đole je uvek bio drag dečak koji nije napravio nikakav problem, jako je bio voljen među drugarima, jer je blage naravi. Jedna dobrica. Ono što je jako značajno i bilo obećavajuće je ta empatija koju je njegova bolest izazvala jer su se velikom brzinom udružili svi njegovi drugari iz odeljenja koje je pohađao. Oni su se svi vratili kod nas u školu i organizovali niz akcija“, rekla je Ružica Petrović Gašević, psiholog Geodetske tehničke škole.

Nakon niza pregleda lekari su ustanovili da Đorđe boluje od malignog sarkoma ilijačne kosti. Nakon hemioterapije Đorđu će biti određen datum operacije.

Novac se prikuplja za lekare koji će iz Italije doći u Beograd da ga operišu. Zato su maturanti Geodetske škole prodavali limunadu, kolače koje su pravile mame i bake, donirali nakit i priveske.

Vrlo brzo priključili su im se i drugari iz škole prekoputa. Đaci Šeste gimnazije organizovali su turnir u kockicama koji će se održati sutra u 12 časova.

„Učenici, kada imamo na času fizičkog slobodne aktivnosti, oni stalno žele da igraju kockice i onda mi je palo na pamet, zašto ja te kockice ne bih organizovala. Singl imamo za devojčice i dečka, dubl isključivo za dečake. Trista dinara je učešće za singl, a dubl je 500 dinara po ekipi“, rekla je Sara Bosiljčić, profesorka fizičkog vaspitanja u Šestoj beogradskoj gimnaziji.

Dodala je da je prezadovoljna odzivom i da se više od 150 učenika prijavilo za turnir, kao i da planira da takmičenje postane tradicija i da sledeće godine pozove i druge škole da učestvuju.

Učenici Šeste beogradske gimnazije navode da se raduju turniru i da im je drago što postoji svest o tome da treba pomoći Đorđu i da će se prodavati i lopte sa potpisom Janka Tipsarevića koje će prodavati u humanitarne svrhe.

Do sada je prikupljeno više nego što je potrebno novca za operaciju. Ali đaci, nastavnici i drugari i dalje organizuju turnire i akcije za postoperativne troškove koji nisu mali. Ako ostane novca, biće preusmeren onima kojima je pomoć za lečenje neophodna.

(RTS)