Kako su nekada popularni „Stojadin“ i „Tristać“ dospeli u crtani film?

Ovo je Starlend. Izmišljeni grad Darka Marčete iz sela Klek kod Zrenjanina. U gradu se snima crtani film sa temama iz saobraćajne kulture. Glavni glumci su poznati domaći automobile. Uz Zastavu 101 – Stoleta se pojavljuju i druge zvezde domaćih puteva.

„Stojadin je naš proizvod. Onako generalno to je naš auto i najzastupljeniji je. Tristać takođe, on se rodio mnogo ranije i zato Trile ima veći čin, zato što je stariji. Ali njih dvojica su tu glavna ekipa i imaju pomoćnika Juga i Fićku koja je detektiv. To je ženski lik“, objašnjava Darko Marčeta, autor crtanog filma.

Pravi zaljubljenici u Zastavina vozila, među kojima prednjače Kragujevčani, nisu iznenađeni što su njihovi ljubimci ponovo aktuelni.

„Ja mislim da je to zbog toga što ih sve manje i manje ima, da im raste popularnost. Ta ljubav za 101 je što mi je bio to prvi auto koji sam imao i vozio“ kaže Marko Stanojević, iz Kragujevca.

Do sada su pripremljene dve epizode crtanog filma „Moja patrola“.

„Ideja da se domaći likovi, Zastavini automobili je svakako ideja koja će biti primenjena za naše tržište, srpsko. Možda tržište stare Jugoslavije. Ali ukoliko vidimo potencijal i ukoliko publika bude prihavtila ovu animiranu seriju kao adekvatnu za edukaciju, mi uvek svakako možemo da ubacimo Lambordžini i Ferari u priču“, naglašava Mirko Maksimović, saradnik u crtanom filmu.
„Da se deca edukuju u dve stvari. U epizodi da bude saobraćaj prvenstveno, Drugu stvar provlačimo kroz situacije. Znači dve stvari da se ne pretrpavaju deca sa informacijama“ dodaje Darko.

Ideja o Stoletu i njegovim drugarima rodila se pre tri godine, a povodom obeležavanja 50 godina kako je prvi „stojadin“ izašao sa trake. Od tada je broj maketa za crtani film stalno uvećavan i danas one zauzimaju više od deset kvadratnih metara.

(RTS)