Vranje: Problem sa psima lutalicama

Pre tri meseca, dok se iz grada vraćala kući, Miroslavku Tasić iz Soderca napao je čopor pasa. Oborili su je i povredili joj nogu. Od tada se leči i strahuje.

„Non stop pijem bensedine od kako su me ujeli. Jel se plašite da idete sada sami? Pa sada ni slučajno sama da krenem za grad“ uplašena je Miroslavka Tasić iz Soderca kod Vranja.

Psi kojima je ulica dom, izazivaju strah i kod odraslih i kod dece.

„Nisam imao nikakvu hranu samo sam išao da se prošetam i odjedanput je pas skočio i tu me ujeo“, zabrinuti su građani primećujući: „Grad kao grad nije bezbedan prvo za roditelje i za decu, pa tek onda za starije i malo slabije pokretne ljude.“

Sa ulica grada, po nalogu inspekcije, radnici Zoo higijene pse prevoze u prihvatnu stanicu, gde ih veterinari leče i zbrinjavaju, ipak ih vraćaju na mesta gde su pronađeni, jer se tu najbolje snalaze.

„U toku godine mi imamo nekih stotinak akcija na teritoriji grada Vranja.U tim akcijama se na godišnjem nivou uhvati oko 300 napuštenih pasa“, kaže Vesna Stefanović, ZOO higijena JKP „Komrad“ u Vranju.

I pojedinci i udruženja za zaštitu životinja u gradu brinu o psima, hrane ih redovno i udomljavaju.

„Da se radi titar, da se primi besnilo i tako dalje sve kako ide po protokolu. Veliki broj pasa sam zbrinula i sada imam isto veliki broj pasa“ ističe Tanja Lakićević, Udruženje „Borba za život u Vranju

„Kada šetamo ulicom i naiđemo na psa lutalicu koji drema uvek treba nekim blagim tonom da se najavimo njemu, treba samo produžiti nikako da se mazimo sa njim ili mašemo rukama, to oni smatraju neprijateljskim stavom“ savetuje dr Danijel Marković, veterinar u Vranju.

Zbog ujeda pasa ljudi traže odštetu od grada, mesečno ima oko 30 prijava.

„Tužimo grad i otprilike oko 50 hiljada dinara je odšteta koju plaća grad“ iznosi Miomir Tasić, advokat.

„Iz prethodne godine iz 2023.godine je odvojio negde oko 13 miliona dinara za nadoknadu štete od ujeda pasa odnosno, negde oko 300 zahteva“ dodaje Nebojša Stamenković, većnik za poljoprivredu, ekologiju i zaštitu životne sredine.

Veterinari apeluju da vlasnici ne napuštaju svoje ljubimce, jer oni tada postaju ranjivi i mogu biti agresivni. Grad planira izgradnju azila kapaciteta oko 800 pasa.

(RTS)