Bombardovanje SRJ zabranjena tema, izostanak rasprave u SB UN ne menja istorijske činjenice

Najvažnije telo Ujedinjenih nacija, 1999. godine nije ni pitano o NATO agresiji, a četvrt veka kasnije zemlje članice Saveta bezbednosti nisu izglasale da se na dnevni red stavi rasprava o godišnjici bombardovanja, koju je inicirala Rusija.

„Za nas je frapantno to da neko ne želi da čuje istinu o događajima od pre 25 godina“, rekao je šef diplomatije Ivica Dačić.

Navodi da je tada vladalo mišljenje da se može izbeći SB – zato što se ne može doneti odluka o bombardovanju Srbije kao i da je sada slična situacija.

„Evo može da se izbegne rasprava. Kada se nije donela odluka o bombardovanju pre 25 godina, što da se raspravlja i posle 25 godina“, rekao je Dačić.

Raspravu o bombardovanju inicirala Rusija

U sličnom tonu reaguje i ruski ambasador pri UN, čija je rasprava sa francuskim ambasadorom obeležila jučerašnju sednicu.

Francuski predstavnik smatrao je da Rusija svojim zahtevom cinično koristi intervenciju ’99. kako bi opravdala rat protiv Ukrajine i agresivnu spoljnu politiku u Gruziji i na Krimu.

Ruski diplomata, na drugoj strani, uveren je da je predstavnicima NATO-a bilo neprijatno da se raspravljaju o onome što su činili.

„To je još jedna epizoda diplomatske agresije Francuske. To je tužan dan za Savet bezbednosti i sramotan dan, jer NATO članice koje su izazvale užasne patnje naroda bivše Jugoslavije ’99-te jednostavno nisu htele to da čuju i da govore o tome“, rekao je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzaja.

Nebenzaja navodi da su NATO članice pokušale da ućutkaju one koji su hteli o tome da govore.

„Vidim da ne žele da čuju i plaše se pravne odgovornosti za ono za šta nisu odgovarali“, rekao je ambasador Rusije pri UN.

Ivica Dačić poručuje da to što je sednica izostala, ne menja istorijsku istinu.

„A to je da nije bilo pravnog osnova za odluku o bombardovanju Srbije, da je ta odluka bila nelegalna, ali po njihovom mišljenju legitimna zato što je bila humanitarna katastrofa tzv. na Kosovu i Metohiji. Kakva je to humanitarna katastrofa, ako se vi borite protiv onih koji hoće da ocepe deo vaše teritorije i da li bi to danas gledali kada bi teritorijalni integritet neke druge zemlje bio u pitanju, a ne Srbije“, kaže Dačić.

Odlukom o bombardovanju izmenjen svet

Grčki poslanik Atanasios Pafilis smatra da je odluka NATO-a da napadne SRJ potpuno izmenila svet kakav smo do tada poznavali.

„Sve što se događalo sa Jugoslavijom je bio početak onoga što se danas zove ‘novi svetski poredak’, a to znači dominaciju imperijalizma. Jugoslavija je bila prva laboratorija u kojoj su Nato, SAD i EU počeli da primenjuju ‘novu situaciju’ za svet. To znači da se služi interesima velikog multinacionalnog kapitala i uništavanje svako ko hoće da se odupre tome“ rekao je Pafilis, koji ovih dana boravi u Beogradu.

Raspravu u SB, koja se na kraju nije ni održala, zatražila je Rusija povodom 25. godišnjice bombardovanja.

U dokumentu koji je trebalo da bude osnov za raspravu, ocenjeno je da su agresijom stvorene pretpostavke za nove vojne akcije širom sveta pod maskom navodne borbe za vrednosti slobode i demokratije.

Na taj način UN bile bi pozvane da osude vojnu operaciju NATO protiv SR Jugoslavije.

(RTS)