Mali u Vašingtonu sa predstavnicima Svetske banke i agencija za kreditni rejting

Ministar Mali će, u okviru učešća na prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke, prisustvovati danas i investitorskom sastanku sa najvećim američkim i međunaronim investitorima, kojima će predstaviti Srbiju kao destinaciju za ulaganje.

Mali je predstavio visokoj zvaničnici Svetske banke makroekonomske rezultate Srbije.

„I dalje rastemo, uprkos krizi, a javni dug nam je pod kontrolom. Nezaposlenost je na istorijski niskom nivou, a strane direktne investicije na rekordno visokom nivou“, istakao je Mali.

Kada je reč o portfoliju koji Srbija ima sa Svetskom bankom, rekao je da je aktuelan Okvir za saradnju za period do 2026. godine. 

„Okvirom za saradnju se predviđa osnaživanje makro-fiskalnog okvira za zeleniji rast, zelene investicije i prelazak na ekonomiju sa niskim sadržajem ugljenika, kao i poboljšanje poslovnog okruženja i regionalne integracije“, istakao je Mali.

Kaže da je od predstavnika Svetske banke čuo da im je značajno partnerstvo sa našom zemljom, s obzirom na to da imamo mnogo aktivnih projekata koji su važni za kvalitetniji život građana. 

„Razgovarali smo o ovim projektima, ali i o daljoj saradnji, sa naglaskom na projektima iz oblasti energetike. To nam je trenutno jedan od apsolutnih prioriteta i na tome ćemo zajedno raditi“, rekao je Mali.

Ministar Siniša Mali izjavio je, posle sastanka sa predstavnicima rejting agencije „S&P Global Ratings“ u Vašingtonu, da je optimističan u vezi sa očekivanjima da će Srbija do kraja godine od te agencije dobiti investicioni rejting.

„Kreditni rejting je kao krvna slika jednog organizma, a rejting agencija daje ocenu da li smo dovoljno zdravi da imamo investicioni rejting. Ako to uspemo da uradimo, a očekujemo njihov naredni izveštaj u oktobru ove godine, onda će to biti šlag na torti, nakon svih naših reformi i aktivnosti koje smo proteklih 12 godina već preduzimali kako bi naša ekonomija rasla, bila jaka i stabilna. veće plate, u budžetu više novca za veće penzije“, naveo je Mali.

Mali će se kasnije u Vašingtonu sastati i sa predstavnicima renomirane agencije za kreditni rejting „Mudis“.

(RTS)