Đedovićeva predstavila nove članove Nadzornog odbora EPS-a, očekuje raspisivanje konkursa za novog direktora

Novi članovi Nadzornog odbora EPS-a, koji su predstavljeni u sedištu Vlade Srbije su Oluf Ulset, Vladan Živanović, Per Sanderud, Dejan Ostojić, Hilde Baken, Igor Petković i Miodrag Ranković.

„Sada sam sigurna da je jasno da se stvari u EPS-u ozbiljno menjaju i da će ovo biti primer profesionalizacije menadžmenta u energetskom sektoru, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Ponosna sam na rezultat izbora članova NO i zahvalna im na tome što su prihvatili da budu deo transformacije EPS-a i nove ere Elektroprivrede koja sada počinje i koja će neminovno biti puna izazova“, rekla je  Dubravka Đedović.

Naglasila je da država, kao što je Vlada više puta ponovila, ostaje vlasnik EPS-a i da je ona ta koja definiše šta želi od Elektroprivrede, ali i od ovog Nadzornog odbora koji preuzima jednim delom sprovođenje naše energetske strategije.

„Naša strateška odluka je da radimo sa Norveškom, stoga imamo troje od sedam članova koji nam dolaze iz njihovih energetskih sistema. Sagledali smo model funkcionisanja u Norveškoj, u kojoj su energetska preduzeća u državnom vlasništvu sa profesionalnim upravljanjem, oni su energetski giganti, isporučuju energiju iz obnovljivih izvora, ali i gas za dobar deo Evrope“, istakla je ministarka.

„Očekuje se konkurs za direktora EPS-a“

Na konferenciji za novinare nakon imenovanja novih članova Nadzornog odbora EPS-a, Đedovićeva je najavila da se očekuje raspisivanje javnog konkursa za imenovanje novog direktora „Elektroprivrede Srbije“.

Istakla je da će konkurs biti transparentan i da će svi zainteresovani kandidati moći da učestvuju na njemu.

Navela je da ne može da zna da li će se trenutni vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević javiti na konkus, ali je dodala da je on slobodan da to učini, jer je konkurs javne prirode.

Na pitanje da oceni dosadašnji Tomaševićev rad u EPS-u, Đedovićeva je rekla da duboko veruje da svi rade najbolje što mogu, ali da svi imaju svoja ograničenja i domete koje mogu da dostignu.

„Mislim da je EPS jedan izuzetno kompleksan sistem. Moramo kompletno da poboljšamo upravljanje velikim sistemom i sa aspekta ljudskih resursa, lidersa. Ove promene koje želimo da napravimo u narednom periodu idu u domenu poboljšanja upravljanja. U toku je procena upravljačkih sposobnosti liderskih veština za više od 60 menažera u EPS-u i radi se na jedan transparentan način“, istakla je Đedović.

Kada su u pitanju zahtevi nezadovoljnih radnika EPS-a koji su u sredu protestovali ispred Ministarstva energetike, Đedovićeva je rekla da je videla zahteve i dodala da se okupio veoma mali broj ljudi, što, kako je istakla, ne znači da zahteve ne treba razmotriti.

„Ali svakako da oni nisu legitimni predstavnici radnika i zaposlenih, što njihov broj pokazuje. Ja sam razgovarala u prošlosti i nastaviću to da radim sa svim predstavnicima zaposlenih i mislim da je dijalog najbolji način da dođemo do rešenja“, ocenila je ministarka.

Dodala je da svakako postoje poteškoće, ali da bolji dani dolaze i da će Ministarstvo i Vlada raditi na tome da obezbede veće plate i bolje poslovanje svim kompanijama u energetskom sektoru, pa i EPS-u, kako bi došle do one pozicije na tržištu koje im svakako pripadaju.

(RTS)